Върбанов и Абазов излизат от парламента

Двама депутати ще излязат от парламента и на тяхно място ще влязат други заради погрешно отчетени 24 гласа в Русе, съобщиха народни представители, които се позоваха на решение на Конституционния съд (КС), който обаче все още не го потвърждава официално.

КС беше сезиран след парламентарните избори на 5 юли за преразглеждане на резултата в Русе заради грешка на местна секционна комисия, при която гласове, дадени за Синята коалиция, са били вписани за Коалиция за родината.

Венцислав Върбанов (Синята коалиция), влязъл от Добрич, ще загуби мястото си в парламента за сметка на Михаил Михайлов от СДС в Русе, а Бюрхан Абазов (ДПС), влязъл от Русе, ще бъде заменен от Рушен Риза, който бе втори в листата на движението в Добрич.

Говорителят на ЦИК Александър Александров съобщи пред Mediapool, че комисията все още не е получила официално решението на КС. Когато го получим, ЦИК ще го изпълни, посочи Александров.

Пускаме жалба във Върховния административен съд, че нашите сигнали не са разгледани от Централната избирателна комисия и чакаме отговора и резултата от проверката на временната анкетна комисия в Народното събрание. Това поведение води до срив в авторитета на важни държавни институции. Това каза пред Агенция „Фокус" независимият народен представител Венцислав Върбанов по повод оповестеното от Конституционния съд решение, с което обявява избора му, заедно с този на колегата му от ДПС Бюрхан Абазов за незаконосъобразни.
„Конституционният съд създава много тежък прецедент за пръв път след промените в страната и плодовете на този прецедент предстоят да се берат. Смятам, че върху Конституционния съд беше оказан политически натиск", коментира Върбанов. Според него не случайно решението, което е взето на отминало заседание, се появява на бял свят едва вчера.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?