4020

Въпреки увеличението на пенсиите: Пенсионерите негодуват, какво изяжда парите им

Голяма част от пенсионерите у нас не са във възторг от предстоящото увеличение на пенсиите.

Храната и сметките ще изядат увеличението на пенсиите с 11% от 1 юли. Повечето от възрастните хора са категорични, че просто ще могат да си купят повече храна, а някои дори пресметнаха, че парите ще стигнат само за едно кисело мляко повече на ден, пише „Телеграф“.

Извънредното заседание на НС бе свикано по искане на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Поводът бе, че заради по-ниска инфлация формулата за изчисляване на предстоящото осъвременяване на пенсиите даваше 10%, а не 11% увеличение, както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Оказа се обаче, че самите пенсионери не се вълнуват толкова от разликата от 1%. Просто защото пенсиите им са ниски и няколко лева повече или по-малко няма да им оправят положението.

85-годишната Мария Маринова от Русе ще получи 57 лв. над досегашната си пенсия. Сега месечната й пенсия не надхвърля дори 600 лева, макар че цял живот е работила като плановик в Областното пътно управление в града. Благодари на Бога, че децата й са наблизо и й помагат.

„За какво да дам по-напред тези 57 лева, даже не са по два лева на ден повече. На мен на тези години дрехи не ми трябват, по екскурзии не ходя, ще ги дам за хранителни продукти.

Ще подобря доколкото е възможно храненето си, за друго няма да стигнат. Примерно ще си купя една кофичка кисело мляко повече“, пресмята пенсионерката.

85-годишната Недялка Донева от Бургас чака с нетърпение новата си пенсия. Възрастната жена получава 650 лв., които според нея са крайно недостатъчни. С увеличението към месечната сума ще се добавят още 71 лв.

"Дъщеря ми каза, че вече ще получавам 721 лв. Пак не са много, но все е нещо", казва пенсионерката. Тя отсега е решила как ще похарчи увеличението. Решила е да си купи мобилен телефон на изплащане с интернет, за да може да говори с внуците, които са в чужбина.

Съседката й Неда пък получава 930 лв. За нея индексацията ще донесе цели 100 лева, че и отгоре. Жената е доволна и планира да заделя поне 50 от тях за зимата.

"Ще се опитам да спестявам по малко, защото казват, че токът ще скочи много и трябва да имам готови пари, за да посрещна по-високите сметки, защото на студ и глад не се издържа", казва баба Неда.

„Дали ще е 10 или 11% увеличението няма никакво значение. За мен 1% е 5 лева, какво можеш да си купиш с тях? Три хляба или два хляба и едно кисело мляко…“, пресмята Руска Димитрова, на 73 г., от Стара Загора и се чуди защо е този шум покрай процентите.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?