2374

Външната комисия към НС обсъжда френското предложение за С. Македония

Комисията по външна политика ще проведе заседание в сряда, на което ще бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие. Заседанието ще се проведе в 15 часа.

Във френското предложение се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

Във вторник от „Продължаваме Промяната” поискаха министър Теодора Генчовска да свали секретния гриф относно внесените във външната комисия документи. От своя страна от МВнР отговориха, че преговорните документи между България и Република РС Македония нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?