3906

Важно за шофьорите: Задава се ново правило от ЕК за всички членки на ЕС

ЕК иска то да бъде въведено във всички страни членки на Съюза

 

Правилото Dutch Reach да бъде въведено във всички 27 държави членки на Европейския съюз, предлага Европейската комисия. Това означава, че водачите вече ще бъдат задължени да отварят шофьорската врата на колата само с дясна ръка.

Причината е, че по този начин водачът се обръща назад и може да види ако покрай него преминава движещ се с тротинетка или велосипедист човек, а така и да го предпази от инцидент на пътя.

Правилото бе въведено преди години в Нидерландия и придоби популярност като „Холандското правило“. Ако то не се спазва, от КАТ ще имат право да глобяват провинилите се водачи. С други думи, задава се нова хранилка за пътните полицаи, пише „Телеграф“.

Европейският парламент наскоро одобри серия от нови правила, за да направят пътищата по-безопасни. Една от тях е, че инструкторите в автошколите ще бъдат задължени да проверяват дали кандидатът за шофьор отваря вратата правилно.

Така нареченият Dutch Reach трябва да стане стандарт в цяла Европа. Когато отваряте вратата на автомобила, винаги трябва да използвате ръката, която е по-далеч от вратата, т.е. – дясната. По този начин почти автоматично водачът поглежда през рамо, т.е. назад, и може да забележи приближаващ велосипедист, аргументират се вносителите на изменението.

В някои съвременни автомобили има интелигентните системи за подпомагане, които предупреждават, ако превозно средство или велосипед се появи в мъртва точка или дори блокира вратата, ако например приближава колело или тротинетка.

За по-старите автомобили обаче се налага шофьорите да се обръщат през рамо, а те нямат този навик. Затова е предвидено навикът да бъде законово дефиниран в Европейския съюз.

Предстои страните членки да обмислят новите правила, а след това окончателното решение ще бъде взето при ново свикване на Европейския парламент, който ще започне работа след изборите на 9 юни.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
25 коментара
Тонката

Тонката

09.03.2024 | 06:25

Ек и ес не могат да казват кво да правим в България.....Кви тротинетки кви 5лв блъскам го и това е....тротинетката няма право да се движи на пътя за мпс направо ше го притисна в ъгъла демек да си счупи сам кокалите...

Отговори
3 0
Има огледала

Има огледала

08.03.2024 | 17:07

В колата на вратата. И колите не карат по велоалейте. Ако има пътнчник до шофьора и той да поглежда в огледалото ако са спряли до велоалея. Поредната глупост на Европа .

Отговори
5 0
Roskata

Roskata

08.03.2024 | 15:44

A be hora tezi glupaci si pravqt kakvoto si poiskat.Te kolqt te besqt.Na vsichkoto otgore triqt komentarite .Predi 1h pisah i veche go nqma.za tezi evropeici samo eb...n i gracka muzika.Mami....ta im

Отговори
4 0
Ние

Ние

08.03.2024 | 12:02

Стига сте плямпали. Гласувайте за Възраждане на Евроизборите, за да има шанс да се озаптят малко в европарламента.

Отговори
7 1
Извратеняците и те се възмутиха завалиите

Извратеняците и те се възмутиха завалиите

08.03.2024 | 09:22

от тъпотиите на Брюксел. Представете си на нормалните какво им е.

Отговори
9 0
Пешо

Пешо

08.03.2024 | 08:34

Правилно ! Лявата ръка е необходима за да си чешате топките!

Отговори
12 0
Мъглата

Мъглата

08.03.2024 | 08:22

Ако това не е комунизъм здраве му кажи едно време СССР ни казваше какво да правим сега Европа. Е гати демокрацията.

Отговори
11 3
Отварач

Отварач

08.03.2024 | 08:21

Тази с кривия панталон с коя ръка ще ми го хване?

Отговори
10 1
Котьо

Котьо

08.03.2024 | 07:29

Аман от тия ненормални евроатлантици, те от догодина ще измислят и с коя ръка да го вадя Аман от евроидиоти

Отговори
14 2
Pepe

Pepe

08.03.2024 | 05:40

Лъскайте бастуните само с дясната ръка.

Отговори
16 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?