46

Важно за шофьорите: ВАС реши за максималната скорост по магистралите

Максималната разрешена скорост за движение по магистрала бе окончателно решена от петчленен състав на Върховния административен съд. Магистратите заседаваха заради противоречие между между правилника и Закона за движение по пътищата. С тяхно решение, максималната скорост на водачи категория "В“ по магистрала е до 140 км/час.

"Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени разпоредбата на чл. 73, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която предвижда 120 км/ч максимална разрешена скорост за движение по магистрала", съобщиха за пресцентъра на ВАС, цитиран от Дарик.

През април 2022 г. тричленен състав на Върховния административен съд отмени разпоредбата, тъй като беше открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш ранг. Съгласно Закона за движение по пътищата разрешената максимална скорост на водачи категория "В“ по магистрала е до 140 км/час. Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

Правилникът за прилагане на Закона за движение по пътищата е приет с Постановление на Министерски съвет № 36 от 05.03.1996 г. и е обнародван в "Държавен вестник“, бр. 25 от 22.03.1996 г. Съгласно чл. 7, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) правилникът е нормативен акт, който се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност. Но същият трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на Правилника и чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.

Следва изрично да се отбележи, че при противоречие между два акта от различна степен се прилага този с по-висок ранг, т.е. прилага се законът. В случая обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.

Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай. Само по този начин ще бъдат спазени принципите на достъпност, публичност и прозрачност и предвидимост.

Задължението на правораздавателните и административните органи да прилагат по-високия по степен акт не означава мълчалива отмяна на по-ниския по степен акт, именно поради изискването за правна сигурност, за да е ясно дали съответният подзаконов нормативен акт е отменен или не, доколкото адресати на същия са не само правораздавателните органи, а в случая - всички граждани в качеството им на водачи на ПМС или на пешеходци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Аматьор

Аматьор

17.01.2023 | 06:27

Не знам какъв е тоя шум дето се вдига за скоростта по магистралите. Ние магистрали нямаме.

Отговори
1 0
565

565

16.01.2023 | 20:37

Направо 50 км да сложат макс. та да караме пак вартбурзи, трабантчета и москвичи. На некадърниците скоростта им пречи, тъй като куцо и сакато кола иска да кара

Отговори
3 4
HDHD

HDHD

16.01.2023 | 23:46

Тъпо животинче, 50 км/ч е за града и тогава спирачният ти път при идеален автомобил е 12 метра. При 140 км/ч спирачният път става към 80 метра. А ти тъпо животинче, обичаш ка караш на 2 метра от предната кола и посмъртно не можеш да спреш, ако внезапно се наложи. За тебе никаква книжка, защото си простак, незнаещ физическите закони, глупав, нагъл и арогантен. И вероятно си позволяваш "малко" алкохол и наркотици зад волана.

Отговори
3 1
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

16.01.2023 | 23:54

Фукльо, да беше изгледал видеото, което съм дал в по-долния пост? Фукльо, такива като тебе са опасни на пътя. Утрепи се сам, но защо трябва да трепеш и други около тебе? Майстор на спорта по автомобилизъм ти обяснява какво и защо е опасно. С него ли ще спориш и ще му даваш акъл как се кара автомобил? Аман от мало_умници.

Отговори
2 2
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

16.01.2023 | 18:15

Давам линк към един клип, направен от наши хора, показващ последиците от удар със 200 км/ч. Картинката е жестока и направо стяскаща. Идиотите, които си позволяват да заплашват живота и здравето на другите участници, нека хубавичко видят последиците. То и при 140 км/ч разликата не е голяма, но поне СПИРАЧНИЯТ път е с 30% по-малък. Вижте и разпространявайте. === https://www.youtube.com/watch?v=vspniSsp87M

Отговори
4 3
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

16.01.2023 | 18:43

Доц Димитър Илиев е трикратен шампион по рали в България. Той много добре знае какво говори, защото зад гърба си има много хиляди километри състезателно каране. И е жив и здрав.

Отговори
5 1
Хм…

Хм…

16.01.2023 | 17:40

Който иска, си кара със 180, с 200, някои качват клипчета и с 300. А това дори не е магистрала като по света. С две ленти, завой след завой, без видимост, с различни разрешени скорости за камиони, автобуси и коли, което предполага постояннни изпреварвания. И тия безотговорни типове, олицетворение на корупция и безнаказаност, са го потвърдили. Колко са страните с такава разрешена скорост, която без наказание си е всъщност 150?

Отговори
14 2
ГЮРО

ГЮРО

16.01.2023 | 18:04

По цял свят максималните разрешени скорости за коли, камиони и ТИРове са различни. Това май не ти е ясно. Нека се изпреварват, но не така брутално просташки, както го правят нашите припряни мутрофони и фукльовци. Тръгваш да изпреварваш със 140, оня отзад светка и свири, като извършва поне 4 нарушения. И няма кой да го постави на място. Разпасана работа. В Турция за такова нещо глобата е много дебела. И не можеш да се въртеш в България без да си платиш.

Отговори
8 0
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

16.01.2023 | 17:39

Идиотизъм на квадрат. Опасността от тежко ПТП при 140 км/ч е с 20% по-висока, отколкото при 120 км/ч. Разходът на гориво също е по-висок. Качеството на нашите магистрали не е за 140 км/ч. Защо зорлен дърпат дявола за опашката? Повечето автомагистрали в Европа са със скорост до 120 км/ч., а да говорим за сравнение на качеството е смешно. Една Сърбия ни удря в земята.

Отговори
16 5
И все пак всеки сам решава

И все пак всеки сам решава

16.01.2023 | 17:51

Колко да натиска газта

Отговори
6 2
ГЮРО

ГЮРО

16.01.2023 | 18:09

И все пак всеки сам решава кога да сгази закона и да тормози другите участници в движението, което често пъти води до жестоки катастрофи и смъррт на пътя. Заради такива безмозъчни разсъждения. Пътят е за всички, а не само за идиоти. Законът определя какво може и какво не.

Отговори
5 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?