3906

Важно за шофьорите! Предстоят големи промени

При отнемането на шофьорската книжка за нарушение в чужбина наказанието ще е валидно за всички страни членки в ЕС. Това предвиждат промени за безопасността по пътищата, гласувани на първо четене в ЕП, съобщи пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

С поправките се разширява и списъкът с тежките нарушения, допълни той. Окончателното решение на закона ще бъде приет от новия ЕП, който ще бъде избран през юни.

За срок от 15 работни дни ще трябва да се реши дали отнетата книжка лишава водача от права и във всички страни. 

"Близо 45% от нарушенията, които се извършват зад граница, остават ненаказани, което е и причина за безразсъдно шофиране за много хора. Когато няма справедливост, очевидно има безнаказаност. Очевидно и пътната безопасност страда", каза Витанов, който е координатор в комисията по транспорт на ЕП.

"Чрез този закон се опитахме да възстановим две неща - да повишим пътната безопасност и да въздадем някаква справедливост. Като този закон е част от Пакет 3 - законодателни проекти, които повишават пътната безопасност.

Едната промяна е свързана с книжките за правоспособност, другата е с одобряване на сътрудничеството и обмена на информация в областта на нарушенията по пътя, и третото е т. нар. възможност, ако извършите едно от големите четири нарушения, които водят до отнемане на книжката, да ви отнемат книжката", обясни евродепутатът. 

Тежките наказания са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под въздействие на наркотици и всяко друго нарушение, предизвикало смърт и тежко нараняване, допълни Витанов. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Лалката и одрязания  език

Лалката и одрязания език

21.02.2024 | 22:26

Са шофиорки, другото няма значение, според тях, ааа, не бе има и други неща, по важни от това, сарафа да им разбие физиономиите и без това ненужни!

Отговори
1 3
werwer

werwer

21.02.2024 | 22:24

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:---- https://da.gd/menx

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?