49

Важно за пенсионерите: Ето как ще се гарантират парите им

Важно решение за Сребърния фонд прие правителството. То гласува дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата му за периода 2024-2026г.

Запазва се консервативният подход за управлението на активите в него, като се спазват принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност, съобщиха от правителствената информационна служба.

По този начин се гарантира минимизиране на негативните ефекти и проявите на волатилност на международните капиталови пазари.

Това съответства на текущата пазарна среда и води до избягване на риска от намаляване средствата на Фонда, което е неприемливо от гледна точка на основната му функция.

Най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Сребърния фонд е тяхното депозиране в отделна сметка в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея, както е и досега.

Приетите от Министерския съвет стратегически документи ще бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с икономическото развитие, пазарните показатели и промените в параметрите на държавната пенсионна система, направени вследствие на законови промени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иван

Иван

11.01.2024 | 14:28

Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна---- https://e.vg/xbio

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?