49

Важно за пенсионерите: Българите ще имат право и на европейска пенсия

Фондове от Европейския съюз да получат право да работят на българския пазар, като събират осигурителни вноски и изплащат пенсии  - това ще позволят промени в Кодекса за социалното осигуряване, които днес Министерският съвет прие.

Промените са готови от миналата година и бяха одобрени на два пъти от правителството. Веднъж бяха внесени в 47-ото и веднъж в 48-ото НС, но времето на депутатите така и не стигна, за да ги приемат окончателно и те да влязат в сила. 

За да ги гледа сега новият 49-и парламент, те отново трябва да се приемат от кабинета и да се внесат за разглеждане.

Промените въвежда т.нар. паневропейски пенсионен продукт. Той ще се позволи пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в ЕС към друга при преместване на човека.

Паневропейските пенсии у нас ще са на доброволен принцип. Те ще са на принципа на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство. За европейска пенсия обаче ще се разкриват отделни фондове.

Пенсионните продукти, които предлагат тези фондове, могат да се различават един от друг и тогава те ще са обособени в подфондове. Така хората ще могат да участват в управлението на инвестициите, като избират по-рискови и доходоносни варианти или съответно по-безопасни, но с по-ниска доходност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?