4232

Важно за пенсиите! Какво реши социалната комисия...

Социална комисия се събра преди насроченото за утре извънредно заседание на парламента

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли.

 "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, но тъй като останалите не участваха в гласуването, решение не беше прието.

Мотивът на вносителите на решението е да се успокоят пенсионерите, че няма да бъдат ощетени. Част от депутатите определиха заседанието като безсмислено", тъй като надзорният орган вече взе решение за увеличение с този процент още на 14 май.

Социална комисия се събра преди насроченото за утре извънредно заседание на парламента заради напрежението, което възникна във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите от 1-ви юли.

В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г. е заложено осъвременяването на пенсиите да е с 11% по "Швейцарското правило", но експертните сметки на Националния осигурителен институт показаха, че заради по-ниската отчетена инфлация повишението трябва да е с 10% по тази формула. В крайна сметка Надзорният съвет на НОИ взе решение повишението да е с 11%.

Заместник-социалният министър Лазар Лазаров подчерта пред депутатите:

"Няма законов механизъм, няма инструмент, чрез който тези средства, които са гласувани в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, да бъдат спестени, да бъдат пренасочени, да бъдат изразходвани за други цели или цитирам - "да бъдат откраднати". Винаги е действал принципа - "кое е по-благоприятно за пенсионерите".

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова заяви, че експертите на института са длъжни да статистическите отчетни данни:

"Единствено и само в правото на членовете на Надзорния съвет и на министъра на труда и социалната политика е да направят съответните дебати, да се съобразят и да постигнат равнопоставеност между лицата, които ще получат останалите размери на пенсиите, залегнали в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване и да внесат и вземат решение за 11% осъвременяване".

Председателят на Надзорния съвет на НОИ и заместник-председател на Българската стопанска камара Мария Минчева призова депутатите да уважават спазването на законите:

"Надзорният съвет на НОИ е орган, който е трипартитен, т.е. състои от равен брой представители на държавата, работодатели и синдикати. За да се вземе каквото и да било решение в надзора на НОИ трябва да имате цялата квота на държавата плюс един глас. Предпоставянето на това как ще гласува надзора с вземане на решения в Народното събрание предизвиква едно опасение, че органите в тази държава нямат никакво значение".

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?