49

Важно за пенсиите: Финансова радост чака половината пенсионери у нас

За 715 хил. българи ще има увеличение на пенсиите от 1 октомври с новото преизчисление. Останалите 1,3 млн. пенсионери обаче няма да вземат и стотинка отгоре.

Основната причина - по новото модифицирано швейцарско правило ще се преизчислят само пенсиите за трудова дейност. Това ще вдигне средната пенсия до 725 лв., което е ръст с малко над 8,5% спрямо септември 2022 г., пише 24 часа.

Кой ще получи увеличение

Хората с пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване или трудова злополука и професионална болест.

Тези за военна и гражданска инвалидност, както и вдовишки добавки от такъв вид пенсии.

По-сериозен ръст могат да очакват пенсиониралите се преди 2016 г.

След тази година преизчислението ставаше чрез увеличаване на тежестта на осигурителния стаж в пенсионната формула и сегашното преизчисление не носи нови проценти на хората с пенсии, отпуснати от 2017-а насам.

Най-голямо ще е увеличението на старите пенсии отпреди 15 г., като средно те ще се вдигнат с над 10%. Тези, отпуснати преди 10-12 г., ще се вдигнат с между 5 и 8%.

Кой няма да вземе увеличение

Това ще са пенсионираните след 31.12. 2021 г. Преизчисление няма да има и за пенсиите, несвързани с трудова дейност - социалните за старост и за инвалидност, персоналните и др.

Най-голямата група без стотинка отгоре е на хората на минимални пенсии, защото при много от тях действителният размер реално е по-нисък, но е приравнен към минималната. Тя през последните години се вдигаше изпреварващо и така, и със сегашното преизчисление около 43% от възрастните няма да получат по-висока сума и остават на 467 лв.

Все пак около 164 хил. души от тази група с преизчислението от 1 октомври ще успеят да прескочат минималната пенсия от 467 лв. Така на нея ще останат 806 хил., докато през юни са били 970 хил. души.

Още по темата четете ТУК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мира

Мира

29.09.2022 | 18:48

Съобщават го така като че нещо им подаряват. То наистина напоследък пенсиите не са според участието в пенсионните фондове, а според подаянието на управляващите. И когато решат да повишат, те ще се скъсат да се хвалят, сякаш парите са тяхно.

Отговори
1 0
Експремиера Киро Петков

Експремиера Киро Петков

29.09.2022 | 15:01

Уважаеми пенсионери! Увеличихме ви пенсиите и сега, като съзнателни граждани гледайте да ги получавате по кратко, защото държавата изнемогва.

Отговори
7 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?