2374

Важно! Стачки парализират Великобритания по празниците. Километрична опашка на Терминал 2

Възможни са затруднения при пътуване на българите до и от Великобритания заради стачка на граничните служители между 23-26 декември и 28-31 декември. За това предупреждават на интернет страницата си посолството на България в Лондон.

Съветът е към хората, планиращи пътуване до и от Великобритания, да следят актуалната информация от своите превозвачи във връзка с възможни закъснения или отмяна на полети и фериботни курсове, Очаква се стачката да засегне в най-голяма степен паспортните проверки на лондонските летища Хийтроу и Гетуик, както и тези на Манчестър, Глазгоу, Кардиф и Бирмингам.
Очаква се да бъдат засегнати и британските пристанища, както и Пътната агенция, координирано със стачки на служителите на жп транспорта през същия период, уточняват още от дипломатическата ни мисия в Лондон.

Информацията е на БТА.

Хиляди чакат на опашка на Терминал 2

Обичайно по Коледа и Нова година стотици хиляди хора тръгват на път - едни към дома, други на кратка зимна ваканция, но тази година по летищата на Европа е истински ад, защото не успяват да се справят с огромния брой пътници. Повтарят се картините от лятото, когато по европейските летища настъпи ваканционен хаос. Причините още тогава бяха ясни - повечето от тях съкратиха драстично персонала, а сега и да искат, няма достатъчно желаещи да работят там. На летището във Франкфурт - четвъртото по големина в Европа, през което минават над 65 милиона пътници годишно, например заради стачка на част от персонала в  началото на тази седмица се налагаше да се чака излизането на багажа по два и повече часа. Което не е чак толкова драматично, но пък никак не е приятно да се чака в края на пистата след приземяване и пилотът да ви съобщи любезно, че полетът ще продължи неизвестно още колко дълго, докато се освободи място за ръкав, който да поеме пристигащите пътници.

В края на седмицата ситуацията на Франкфурт се усложни още повече - десетки хиляди чакаха, за да поемат по терминалите и добрата новина беше, че все пак полетът им ще се осъществи. Не така беше на 15 декември привечер, когато бяха анулирани десетки полети, а хората чакаха по 4 часа на опашка, за да презаверят билета си за следващ полет - ако, разбира се, имаха късмет. Както се разбра от двама "закъсали" по същия начин български евродепутати (които се връщаха от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург), те успели да се пренасочат през Цюрих и Париж, за да се приберат до София. Други нямаха този късмет и пренощуваха в самото летище.

 
Опашките на проверките за сигурност и паспортен контрол също са внушителни. И ако накрая се окаже, че багажът ви ще пристигне на другия ден или пък е загубен, това е най-малката беда в случая. Добрата новина е, че сте се прибрали навреме у дома.

Както се вижда на снимката, и на софийското летище пред Терминал 2 в съботния следобед се изви километрична опашка - стотици автомобили изчакваха на шосето, за да посрещат пристигащи от европейските летища.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Я така мислим

Я така мислим

18.12.2022 | 00:27

Аууууууу И тия що стачкуват Бе като живеят във прекрасния капитализъм и цъфнала и вързъла Димокрация Само Путинисти ще са

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?