Важно! Как да се предпазите от най-новите фишинг атаки в интернет

OLX се свърза с "Марица" по повод зачестилите опити за измама от името на компанията, за които ние алармирахме първи в специален материал. Публикуваме без редакция съветите как да се предпазите.

 

Пандемията значително увеличи броя на онлайн транзакциите и нападателите се възползват в пълна степен от нарастващия интерес на хората към интернет покупки. Измамни имейли изпълват пощенските кутии всеки ден, търсейки нови жертви, а нападателите непрекъснато работят, за да изглеждат възможно най-достоверни, като премахват граматическите грешки и показват логата на известни компании.

В този контекст се препоръчва да се обръща повече внимание на уебсайтове, които изискват банкова информация, предупреждават от OLX. Експертите препоръчват на потребителите да бъдат особено бдителни при различни опити за атаки на банковата им информация и личните им данни. 

Явлението се нарича „фишинг“ и е най-честата форма на измама в онлайн среда, която в последните месеци на 2020 бележи ръст и на българския пазар. „Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат определени суми. Потребителите биват примамвани и убеждавани да оставят личните си банкови данни.  

OLX напомня, че платформата не предлага онлайн разплащания и транзакции през самия сайт. Заплащането на артикулите, продавани от потребители на OLX и доставени чрез куриер, никога не се извършва онлайн, а чрез наложен платеж при получаване и проверка на пратки от куриер (Speedy, Български пощи).

Не се изисква номер на карта или CVV/CVC код, сумата се заплаща в брой или преведена директно в IBAN на банковата сметка на потребителя, след като той прие поръчката, получена в раздела Доставка чрез OLX.


Как бихте могли да се предпазите от опити за измами? 


Последните, най-чести опити за измами можете да разпознаете по това, че организаторите се опитват да „изнесат“ разговора с продавача извън официалния канал за съобщения в платформата. В момента, в който потенциален купувач ви насочи към друг канал на комуникация (SMS или друго приложение за съобщения) различни от официалните съобщения в OLX, то това със сигурност е сигнал за нередност.

„Съветваме потребителите да бъдат много внимателни къде оставят банковите си данни и винаги да поддържат разговора на лични съобщения в платформата, за да можем да им помогнем в случай на измама“, апелират от платформата. 


Препоръчителни методи за защита на потребителите: 

 

Запазете данните за банковата си карта за себе си. Избягвайте всякакво авансово плащане, независимо от претекста и не публикувайте данните за вашата карта на сайт, различен от OLX.
Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получите чрез SMS или други съобщения, извън официалния сайт на OLX (www.olx.bg)

Поддържайте разговора само в официалните съобщения на OLX. Когато продавачът изнесе разговора на друга платформа за съобщения, OLX вече няма контрол и не може да защитава своите потребители. Ако купувач ви пише в друг канал, че е извършил определено плащане и ви помоли да кликнете върху връзка, за да видите доказателството, можете да сте сигурни, че това е измама.

Доверете се на инстинкта си, ако съобщението предизвиква подозрение. Текст, написан с много граматически грешки и/или с предупредителен тон, който ви моли да вземете незабавно решение, трябва да бъде третиран с най-голяма предпазливост и внимателно проверен.
 

Свържете се с OLX

 

OLX съветва потребителите да се свържат спешно с екипа за обслужване на клиенти, в случай че претърпят опит за фишинг, чрез официалната форма за обратна връзка на сайта или чрез лично съобщение на Facebook страницата ни. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Marlow

Marlow

12.08.2021 | 11:22

Истинските крадци и измамници са OLX ! OLX започнаха да крадат безплатните обяви на потребителите. Модераторите им дебнат за най-малкото нарушение на измислените им правила, и блокират обяви на хората. Не позволяват потребителя да си поправи обявата, а искат пари за да си пусне нова обява!

Отговори
1 0
Marlow

Marlow

12.08.2021 | 11:21

Истинските крадци и измамници са OLX ! Новото е че OLX започнаха да крадат от безплатните обяви на потребителите. Модераторите им дебнат за най-малкото нарушение на измислените им правила, и блокират обяви на хората. Не позволяват потребителя да си поправи обявата, а искат пари за да си пусне нова обява!

Отговори
0 0
брях

брях

19.01.2021 | 06:44

Аха точно вие първи алармирахте.Добре че сте вие та да се знае.Клоуни

Отговори
0 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?