3906

Важна промяна с личните карти, ето за какво още ще ги използваме

Новите технологии и влагането на чип за електронна информация налагат и промяна на цената на новите лични карти

 

Голяма промяна се задава с личните карти. Едно на ръка е новата им цена. Очаква се документът за самоличност да служи като квалифициран електронен подпис.

Първоначално в чипа на личната карта ще бъдат въведени биометричните данни - снимката на притежателя й и два пръстови отпечатъка.

 "Записването на биометричните данни на електронния насител на информация ще направи личната карта по-лесна за използване при преминаването на лицата през граница и при тяхното пътуване", каза пред БНТ Стоян Стефанов, директор на дирекция "Български документи за самоличност" - МВР.

Така хората, които притежават нова лична карта, ще могат да преминават през електронните гишета за граничен контрол, както това става сега, но само с международен паспорт.

"А на по-късен етап ще бъде записана и електронна идентификация на лицата.

Новите технологии и влагането на чип за електронна информация налагат и промяна на цената на новите лични карти. Предложението е таксата за обикновен срок на издаване да бъде 30 лева.

Бързата услуга за издаване за срок от 3 дни ще струва 60 лева, а експресната услуга - в рамките на 8 часа - ще струва 150 лева.

Експресно издадените документи обаче ще могат да се получават само от София, но ще могат да се заявяват във всяко едно районно управление на територията на страната.

Запазва се безплатното издаване на първа лична карта на навършилите 14 години, както и за хората, навършили 70 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Яяя

Яяя

29.04.2024 | 22:36

"Записването на биометричните данни на електронния насител на информация ще направи личната карта по-лесна за използване при преминаването на лицата през граница и при тяхното пътуване,...... Така хората, които притежават нова лична карта, ще могат да преминават през електронните гишета за граничен контрол, както това става сега, но само с международен паспорт." ?!?!? Цената на празна карта с чип е около 50 цента НА ДРЕБНО. За какво събирате 30 лв бе дръвници!!!

Отговори
7 0
като ти откаднат паспорта

като ти откаднат паспорта

29.04.2024 | 19:58

като ти откаднат паспорта..... Значи всеки може да те подпише!

Отговори
9 2
Deutsch

Deutsch

29.04.2024 | 23:53

Има курсове за компютърна грамотност. Иди да се образоваш малко кое е по-сигурно или не сигурно. Иначе коментара ти го приемам само като пропаганда на ония варненци, които продават ел. подписи най-скъпо от цял ЕС. Ще им умре бизнеса с новите карти.

Отговори
2 1
държава на мафията и далаверите

държава на мафията и далаверите

29.04.2024 | 19:38

Пак нищо няма да работи! И паспортите в началоте не можеха да се четат!

Отговори
11 1
Пенка

Пенка

29.04.2024 | 19:11

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe :---- https://shorter.me/keto

Отговори
3 7

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?