Важна новина за промяна в срока на винетките

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) излязоха с важно становище във връзка с винетките и валидността им заради извънредното положение у нас от 13 март.

Становището им е във връзка с изразена позиция от страна на проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, за правно-нормативни пречки за удължаване на срока на валидност на винетните стикери във връзка с обявеното извънредно положение от НС на Република България от 13.03.2020 година

Ето какво гласи то:

„Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) постави на дневен ред пред Министър-председателя, Министъра на регионалното развитие и благоустройството и председателя на Управителни съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ въпроса за това дали не би било справедливо да се удължи валидността на винетните стикери. 

Получен беше отговор от проф. Олег Асенов в качеството му на член на Управителния съвет на АПИ, в който се поставят два съществени проблема.

Първият е, че трудно може да се определи кой реално е използвал републиканската пътна мрежа по време на ограниченията и кой не е, и затова е трудно да се изработи и приеме механизъм, по който да се определи за кой да бъде удължен срокът и за кой не. 

В тази връзка ЕЦТП прави предложение валидността на всички стикери, закупени в периода между 14.03.2019 г. до 13.03.2020 г., да бъдат удължени с толкова, колкото ще бъде продължителността на извънредното положение, от дата на отмяната му.

Вторият проблем, изтъкнат от проф. Асенов, е че към момента не съществува вариант за удължаване на срока на валидност на винетните стикери, без да „бъде извършен преглед и актуализация на действащата нормативна уредба“. 

В тази връзка ЕЦТП предлага с решение на министъра на регионалното развитие и благоустройството да се измени текстът на Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, като в чл. 4, ал. 2 се добави нова т. 6, която да гласи, че „във връзка с въведеното извънредно положение и приетият „Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.“, срокът на всички закупени стикери преди 13.03.2020 г. по реда на т. 1, т. 2 и т. 3 от настоящия чл. се удължава с толкова време, колкото е срокът на въведеното извънредно положение, считано от датата на отмяна му.

В случай, че се окаже обаче, че е невъзможно да се удължи този срок с Решение на Министъра на РРБ, ЕЦТП предлага да се промени чл. 3 от „Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.“, като се добави нова ал. 6 със следния текст: „удължава се срокът на валидност на всички винетки, закупени преди 13.03.2020 г. по условията и реда на чл. 4, ал. 2, т.1 т.2 и т. 3 от Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, с толкова време, колкото е продължителността на въведените мерки“.

Създалото се положение във връзка с COVID-19 е безпрецедентно и в тази ситуация никой не е подготвен и никой не разполага с подходящите решения. 

Именно в тази връзка ние експертите правим предложения за улеснение на българските граждани, така че те да бъдат подпомогнати, особено в навечерието на предстоящата тежка икономическа криза и потенциалната възможност за продължителна рецесия“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Пламен

Пламен

03.04.2020 | 06:26

Какъв е проблема просто следващата година да се намали цената с 10 лв. винетката .

Отговори
0 0
Мима

Мима

02.04.2020 | 18:20

А дали ние,които сме си купили винетките по-рано от обявяването на извънредното положение ползваме пътищата по различен начин и интензивност!?

Отговори
2 1
Гроб

Гроб

02.04.2020 | 07:18

Значи ас в момента имам годишна винетка,която не ползвам защото не мога да мина КПП и си искам парите мърши

Отговори
12 2
АПИ

АПИ

02.04.2020 | 14:27

Искаш пари ама друг път

Отговори
1 1
Кьосев

Кьосев

01.04.2020 | 20:07

Винени стикери няма от 2 години!)

Отговори
3 1
николай

николай

01.04.2020 | 10:26

крайно време е да се спрат рекламите за лекарства по този гаден начин забележете винаги посочват някаква висока цена и посре якаква половин цена и След като е лекарство следва да се разпростанява само и единствено чрез аптечната мрежа НО защо се показват лица на лекари ако са такива РЕКЛАМАТА НА ЛЕКАРСТВА Е ЗАБРАНЕНА ! ПРОВЕРЕТЕ !

Отговори
6 2
Коли соф

Коли соф

31.03.2020 | 21:06

Либералния капитализъм показа своето лице. Той загива и иска да завлече колкото може повече хора! Жалко че ще го някои ще го разберат, но ще бъде късно. Грабители те не искат да се разделят с милиардите си и правят всичко възможно да ни изкарат виновни нас, обикновените хора! Този път се надявам да не им повярваме!светът ще се промени към по добро. Всичко зависи от появата на водачи, истински хуманисти работещи за благото на родината ни която се нарича Земя!

Отговори
34 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?