3906

Важна новина за бъдещите пенсионери: Неочаквани данни от НОИ за стажа и пенсията

Все повече хора излизат в пенсия в условията на недостигащ стаж, показват данни на Института

Все повече хора излизат в пенсия в условията на недостигащ стаж, показват данни на НОИ. В резултат, въпреки ежегодното увеличение на изискваните стаж и възраст за получаване на пенсия, средният трудов стаж на хората преди пенсиониране намалява, пише "Труд".

През 2023 г. общият брой на пенсиониралите се хора, получили държавна пенсия, е 100 213, което е с 2623 (+2,7%) повече спрямо предходната година. Лични пенсии са получили 87 369 души, което е с 5938 (+7,3%) повече спрямо предходната година, а наследствени пенсии са получили 12 844 души, което е намаление с 3315 (-20,5%).

 Лични пенсии за стаж и възраст са отпуснати на 51 599 души, или на 59,1% от всички пенсионирали се през миналата година. Спрямо предходната година има намаление в броя на новоотпуснатите лични пенсии за стаж и възраст с 1285 (-2,4%).

Значително намаляват пенсиите, отпускани при пълен осигурителен стаж и възраст. А наред с това все повече хора използват възможностите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), за да се пенсионират по втория начин - тоест да получат пенсия с по-малък стаж.

Отпуснатите през миналата година пенсии за пълен стаж и възраст са 24 610, или едва 47,7% от всички новоотпуснати пенсии за стаж и възраст (през 2022 г. техният дял е бил 50,2%). Броят им през миналата година намалява с 1914 (-7,2%).

Средният стаж на тези пенсионери е 21,6 години. Делът на пенсионерите с непълен стаж от общия брой на хората, на които е отпусната пенсия за стаж и възраст през миналата година, се увеличава на 25,7%, при 22,8% за предходната година.

Една от причините за това увеличение е разширяването на понятието “действителен стаж”, което беше направено с промени в КСО и влезе в сила от края на януари миналата година.

Условията за получаване на пенсия при непълен стаж са човек да е навършил 67 години и да има поне 15 години действителен осигурителен стаж. С промените в КСО за “действителен стаж” вече се признава и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, през които репресирани граждани са били в затвора или лагери, или не са работили, защото са били разселвани.

Понятието “действителен стаж” е от значение за отпускането на пенсии за стаж и възраст при условията на недостигащ стаж, както и на пенсии за инвалидност поради общо заболяване.

Разширяването на периодите, които се зачитат за действителен стаж, доведе до увеличение на хората, които изпълняват изискването за действителен стаж за получаване на пенсия.

Доста хора излизат в пенсия и при така нареченото ранно пенсиониране - тоест пенсионират се до една година преди навършване на необходимата възраст, ако вече имат необходимия стаж.

В тези случаи обаче те получават пенсия в намален размер. През миналата година при тези условия са се пенсионирали 6837 души, като за тях недостигат средно 10,9 месеца до навършване на възрастта за получаване на пенсия за пълен стаж и възраст. Техният дял е 13,3% от хората с новоотпуснати лични пенсии за стаж и възраст. През миналата година техният брой намалява с 395 души (-5,5%) спрямо предходната година.

Средната възраст на пенсиониралите се през 2023 г. с лична пенсия за стаж и възраст нараства на 64,08 години, при 63,76 години за предходната година, показват данните на НОИ.

Работилите при условията на I и II категория труд са се пенсионирали средно съответно на 60,5 години и 63,5 години, а работилите при условията на III категория труд - на 64,3 години. Увеличението на възрастта за пенсиониране се дължи на ежегодното вдигане на изискваната възраст за получаване на пълна пенсия за стаж и възраст.

Под установената в КСО пенсионна възраст през 2023 г. (62 години за жените и 64 години и 6 месеца за мъжете) са се пенсионирали 28,6% от новите пенсионери. Причината за това е възможността за ранно пенсиониране на работещите при тежки условия на труд, както и възможността за отпускане на пенсия за стаж и възраст с намален размер до 12 месеца преди навършване на изискваната възраст.

Нараства делът на хората, които се пенсионират на 67 и повече години, в повечето случаи при условията на недостигащ стаж. Ако през 2022 г. те са били около 23% от общия брой на новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст, то през 2023 г. делът им се е увеличил до 28,8%. Това е тенденция, която се наблюдава през последните няколко години.

Средният осигурителен стаж, превърнат към трета категория труд, на пенсионираните с лични пенсии за стаж и възраст през 2023 г. намалява до 34,6 години, при 35,5 години за 2022 г.

В действителния трудов стаж (без превръщането му от I и II категория труд в трета) има намаление от 33,8 години на 32,9 години. Така въпреки ежегодното увеличение на изисквания стаж за пенсия, се оказва, че реално хората работят по-малко време.

Всички онлайн услуги на НОИ вече са обединени в Единен портал за електронни услуги (ЕПЕУ). Електронните услуги може да бъдат ползвани чрез персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ПИК на НАП и всички електронни подписи, издадени от компании в България. Новият портал е интегриран със системите “е-Автентикация” и Система за сигурно електронно връчване, поддържани от Министерство на електронното управление.

Всеки, който ползва новия електронен портал без да се идентифицира чрез “е-Автентикация”, получава достъп само до каталог на услугите - пълен списък на онлайн услугите на НОИ, както и достъп до списък с компоненти, които водят до съществуващи портали за електронен обмен на документи и данни с НОИ. За ползване на всички онлайн услуги на НОИ е необходимо да бъде направена “е-Автентикация”.

Но за ползване на повечето услуги на НОИ не е задължително хората да попълват своя телефон или имейл. Ако човек регистрира телефон за контакт или имейл и се регистрира в Системата за сигурно електронно връчване означава, че чрез имейли или кратки съобщения на мобилния му телефон ще може да му бъдат връчвани глоби от всякакви държавни органи.

Чрез новия онлайн портал на НОИ хората имат достъп до електронно осигурително досие с три тематични части: Електронно осигурително досие за пенсия, Електронно социалноосигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се, Електронно социалноосигурително досие за осигурители.

Електронното осигурително досие за пенсия включва основните източници на информация, необходими за отпускане и изплащане на пенсиите, като например периодите на осигуряване и размера на осигурителния доход.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Стоичков

Стоичков

11.04.2024 | 19:59

Това да се пенсионираш на 67г. през 2023 и да имаш поне 15г./които по времето на соца е напълно постижим/ действителен стаж,а къде ли са се "трудили'' по време на прехода,че не са могли да натрупат достатъчно. Все повече ще стават тези без стаж защото през 90 и началото на новия век и работещите и новоизлюпените работодатели спестяваха от трудови договори и осигуровки,а 67г. за пенсия стават все по висока летва за достигане,а колко време ще получаваш пенсия вече е друга бира.....

Отговори
5 1
Ха добрутро

Ха добрутро

11.04.2024 | 19:54

естествено, че ще са с по-малък стаж, малко работодатели ли не осигуряват хората изобщо, малко работодатели ли осигуряват на 4 часа?!?! Има толкова мътни периоди в осигуряването, че все по-малко хора ще се пенсионираме с изискуемия стаж, ако изобщо ДОЖИВЕЕМ до пенсия!!! А колко много фалшиви ТЕЛК-пенсии има..

Отговори
6 0
геноцид

геноцид

11.04.2024 | 19:32

40 години принудително робство и пенсия, само който доживее 65 години! Според Евростад, средната продължителност на животе на мъжете в България за 2023 г. е 68.1 години!

Отговори
4 0
Принудително задължават купуване на осигурителен стаж

Принудително задължават купуване на осигурителен стаж

11.04.2024 | 18:31

Мръ сници

Отговори
5 0
Не си чувал и за други доста по-мръсни номера!

Не си чувал и за други доста по-мръсни номера!

11.04.2024 | 19:06

Не си чувал и за други доста по-мръсни номера!

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?