49

Важна новина от НОИ за изплащането на паричните помощи

Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща паричните обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за месец юли в новия размер от 780 лв. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

В същия размер ще се изплатят и паричните обезщетения на бащите, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Паричните обезщетения при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лв. – 50 на сто от 780 лв.

На осигурените лица, получили поне едно плащане за периода от 1 януари до 30 юни 2023 г., ще бъде извършено доплащане до новия размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете за полагащите им се месеци и дни в зависимост от хипотезата и периода на получаване, съобщиха от НОИ. Общият брой на тези лица е 54 093, като от тях 46 058 са хората, които са получавали пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете. Върналите се на работа преди изтичане на втората година и съответно получаващи половината от 780 лв. са 7993, а бащите, възползвали се от възможността за отглеждане на дете до 8-годишна възраст – 42. Сумата, която ще бъде доплатена на всички правоимащи, е 13 435 199,07 лв.

Паричните обезщетения, които не са за пълен месец, ще се изплащат, съответно – доплащат, пропорционално на работните дни от месеца. 

Увеличеният размер на паричните обезщетения бе приет в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. 

Законът за държавния бюджет за 2023 г. влезе в сила от 1 август, след като беше обнародван в "Държавен вестник".  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?