49

Важна информация за всички пенсионери

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се въвежда паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП) с вносител Министерският съвет, съобщи investor.bg.

Правителството одобри въвеждането на "европейска пенсия" у нас с проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване преди година. Целта на промените е въвеждане в националното законодателство на мерки относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП). С тях се установяват единни правила за неговата регистрация, създаване, дистрибуция, преносимост и надзор. 

ПЕПП е допълнителен доброволен пенсионен персонален продукт, чиято цел е да допълва съществуващите задължителни и професионални пенсионни схеми и продукти в държавите членки.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) също миналия май даде подкрепа за промените в Кодекса за социално осигуряване, с които у нас се въвежда Паневропейският пенсионен продукт. Вносител на предложението тогава беше вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който сега е отново финансов министър в кабинета "Денков-Габриел".

Паневропейският пенсионен продукт, придобил популярност под названието "европейска пенсия", ще даде възможност фондове от други страни на ЕС да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии.

Промените ще позволят и пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в рамките на Съюза, ако осигуреният смени мястото си на живеене.

Европейските пенсии ще са изцяло на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
НикогаПовечеСДС-Чума

НикогаПовечеСДС-Чума

14.06.2023 | 18:09

За евро- джендърите паричките ни,а за нас - шумните гей-паради.

Отговори
0 0
Пан Български човек

Пан Български човек

10.06.2023 | 18:52

Знаех си аз : Начело с Грабиел , ще има да грабим , да грабим. Така ,че доброволно и с мерак давайте, давайте за да може бързо да грабим, да грабим. Вашата ..... и не само

Отговори
12 4
татко Махно

татко Махно

10.06.2023 | 12:46

Прочетете кой е *майстор* на това предложение и се спасявайте!

Отговори
14 6

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?