71

Важен ден за Христо Иванов: „Да, България“ избира ново ръководство и лидер

Днес се решава дали Христо Иванов остава лидер на "Да, България". На Втората си национална конференция в София партията избира ново ръководство - председател, Национален съвет и Национална контролна комисия. Делегатите ще могат да се включат дистанционно или присъствено. Те ще направят и промени в устава на организацията.

В конференцията ще участват и представителите на дясната коалиция в правителството - Надежда Йорданова, министър на правосъдието, и Божидар Божанов - министър на електронното управление. Ако има въпроси към тях, свързани с участието им в изпълнителната власт, ще могат да бъдат попитани, каза Христо Иванов за БТА.

На 15 ноември, ден след третите за миналата година предсрочни парламентарни избори, председателят на формацията Христо Иванов подаде оставка заради, по думите му, "лошите изборни резултати". Коалиция "Демократична България", част от която е "Да, България", стана шеста политическа сила в Народното събрание, пише standartnews.com.

Резултатът показва много сериозно отстъпление от изборите на 4 април и на 11 юли, ръководството на "Да, България" вижда в това много сериозен знак от членовете и поддръжниците на демократичната общност, обоснова се тогава Христо Иванов. И пое отговорността, хвърляйки оставка. Днес обаче той е единственият кандидат за нов председател. И в партията са убедени, че ще бъде преизбран.

Важната част от форума ще са поправките в устава. Очаква се предложението да е за намаляване броя на членовете в Националния съвет /НС/, който, според действащите правила, се състои от председателя на "Да, България" и от не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция.

В момента Съветът е от 79 партийци включително и председателя.

Според Христо Иванов е рано да се обсъжда и прави някаква по-цялостна оценка за управляващата коалиция, но на конференцията все пак се очаква коментар за нейната конструкция, както и за представянето на "Демократична България" на изборите.

Депутатът Атанас Славов очаква форумът да потвърди политическата линия на досегашното ръководство, от една страна - за коалиционната политика в рамките на самата "Демократична България", и, от друга - в рамките на голямата управленска коалиция. Това е много важно, защото то чертае визията за развитие на страната в следващите четири години и то по ключови приоритети, които са важни за "Да, България", като реформа в правосъдието, регулаторите, върховенство на правото, електронното управление, коментира той за БТА.

Конференцията ще е опорна точка за местните избори. Очаква се важен вътрешен партиен дебат за баланса и отношенията между местните организации и централно ръководство, каза още Славов.

И отбеляза, че "Да, България" е била създадена преди пет години и се е превърнала в истинска партия с множество местни структури, което води и до необходимост от постепенно напасване. Както и да получим ясен мандат за позиционирането на партията в националната и в местната власт, защото виждаме, че предстоят турбулентни месеци - криза /икономическа, политическа/, мерки, които предприемаме за решаването им, обясни депутатът. Надявам се да получим силна подкрепа за водената политика, допълни Славов.

Той посочи, че активно се работи по законодателните предложения за промени в закона за съдебната власт и ще бъдат представени за обществено обсъждане, както и по проектите във връзка с конституцията, които да бъдат обсъдени в специална комисия в НС.

Коалицията изисква по-сериозен преговорен процес, за да може тези идеи да бъдат изведени на едно наистина законодателно ниво, а да не останат само пожелания, смята Атанас Славов.

Освен с промени в устава и избор на нов председател, Втората национална конференция ще избира и нов Национален съвет и Национална контролна комисия.

Кандидатите за членове на Националния съвет са 134, сред които са досегашните Антоанета Цонева, Божидар Божанов, Атанас Славов и др. А за контролната комисия - 14.

Предвижда се и да бъде приета Политическа декларация за визия и основни насоки за дейността до следващата Национална конференция.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Филип

Филип

01.02.2022 | 23:01

Пълен цирк! Уж подаде оставка, а сега пак ще го избират за лидер.

Отговори
0 0
Мира

Мира

31.01.2022 | 21:17

Пълен фарс бяха тези партийни избори

Отговори
0 0
Сашо

Сашо

31.01.2022 | 21:16

Само за Иванов е важен, на никой друг не му пука

Отговори
0 0
Тами

Тами

31.01.2022 | 15:37

Предишния път не успя, но този път ще съсипе тази така наречена партийка ДБ хахах

Отговори
0 0
Фифи

Фифи

31.01.2022 | 12:52

важен, колко да е бил важен като сам със себе си се бори :)))

Отговори
0 0
бооооклуци

бооооклуци

29.01.2022 | 11:06

Мъжката Корнелия Нинова.Личи си червения корен

Отговори
3 2
Дебъл

Дебъл

29.01.2022 | 09:55

То само един тулуп е кандидат какъв избор поне от кумова срама да бяха сложили и гнома

Отговори
4 1
Манго

Манго

29.01.2022 | 08:50

За какво им е ръководство след 6 месеца няма да ги има

Отговори
6 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?