4232

Важен ден! Честваме паметта на четирима светии, ето кои...

Преподобният Паисий Хилендарски, родом от град Банско, живял през XVIII век

 

Свети апостол Юда, един от дванадесетте апостола на Иисус Христос, носел още имената Левей и Тадей, а за разлика от предателя Юда го наричали "Неискариот". След Петдесетница той проповядвал Христовото благовестие първо в Палестина, сетне в Месопотамия, където в град Едеса умрял мъченически, разпънат на кръст.

Свети Зосим е родом от град Созопол и живял през I-II век. По времето на император Траян служил в римската войска и пострадал за вярата си в Иисус Христос в малоазийския град Антиохия, област Писидия. В Созопол има храм, посветен на него.

Свети Паисий е сред великите подвижници на IV век. Роден в Египет, от малък останал сирак от баща. Майка му възпитала седемте си деца в християнската вяра. Когато пораснал, Паисий отишъл в Нитрийската пустиня (в падината Уади Натрун) и станал ученик на прочутия с добродетелите си авва Памво. Под неговото духовно ръководство Паисий станал мъдър и опитен във вярата и молитвата подвижник. След смъртта на стареца си той се оттеглил в една пещера, но при него започнали да се събират много ученици и така той създал своя манастир (действащ и сега манастир на Коптската църква). Много хора отивали при него за съвет и да чуят душеполезни слова. Посетил го и свети Ефрем Сириец. Когато го питали коя е висшата добродетел, той отговарял: "Добродетелта, която се извършва тайно". Преподобният Паисий се упокоил в дълбока старост.

Преподобният Паисий Хилендарски, родом от град Банско, живял през XVIII век. Станал монах в Атон и усърдно се подвизавал в пост и молитва. При служебните си обиколки по метосите в българските земи Паисий установил, че народът ни има нужда от просвета и пробуда. Затова събрал много сведения и написал прочутата си "История славянобългарска". Упокоил се в 1773 г.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?