2374

В урагана на войната: Българка ще наблюдава за спазването на човешките права в Русия

Дни след като пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, Русия вече е обект на наблюдение за състоянието на правата на човека на територията на страната. Организацията реши да назначи като специален докладчик по тази чувствителна тема българката Мариана Кацарова.

 

Кацарова се занимава със защита на правата на човека от почти 30 години. Преди това работи като журналист във вестниците "Демокрация" и "Свободен народ".

"Оттам нататък реших да се занимавам професионално със защита на правата на човека. Излязох от журналистиката, от разследващата журналистика, но започнах да разследвам нарушения на правата на човека", разказва тя пред "Нова нюз".

Тя ще наблюдава ситуацията със спазването на човешките права в Русия, включително и правата на депортираните украински деца.

"За мен е голяма чест, за първи път има такъв мандат за по една държава, която е постоянен член на Съвета за безопасност. Длъжността е специален докладчик на ООН по ситуацията с правата на човека в Руската федерация. Това се случва на България за първи път. Ние никога не сме имали специални докладчици. Приемам като чест за нашата страна", смята тя.

Уточнява, че няма да представлява България по смисъла на нейната външна политика или правителствена политика, а длъжността ѝ е на независим експерт.

Кацарова ще трябва да изготви два доклада - единият за Съвета по правата на човека в Женева, а другият за Генералната асамблея на ООН.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
хохохо

хохохо

09.04.2023 | 21:31

щяла да наблюдава, ще наблюдава, какво Шоро й каже!

Отговори
1 2
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

09.04.2023 | 19:28

Ще наблюдават там, където има човешки права. Затова и на ум не им идва да наблюдават в Укрия нещо, което отсъства напълно. Там азовците или чуждестранните наемници могат да застрелят човек само защото не им е симпатичен. Все едно, няма кой да им търси сметка. Цялата бивша Хитлерова коалиция ги поддържа безрезервно. Виновна може да е само Русия. Анадънмо?

Отговори
4 2
Ей, ти там ли си!?!

Ей, ти там ли си!?!

09.04.2023 | 19:40

В русия или в Украйна си точно, че с подробности чак разказваш къде какво било?

Отговори
2 3
Западняк

Западняк

09.04.2023 | 22:57

Той си е в кочината, но понеже е мързелив и некадърен, се опитва да изкара няколко копейки като пише глупости.

Отговори
2 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?