В справката до Станишев има неща, които няма да харесат на ген. Петров

- Г-н Цветков, бившият главен секретар на МВР Валентин Петров показа справка, която, според него, придружавала ваше писмо към бившия премиер Сергей Станишев. Съществува ли такова писмо, в което вие описвате предварително хронологията на скандала „Куйович"?

- Първо, явно Валентин Петров не е наясно със себе си и с материалите, които е показвал. За мен е абсурдна тезата да се свързва моето име със сегашния скандал, който се раздува след телефонното интервю на Будимир Куйович от затвора и опитите на Валентин Петров и Румен Петков да повтарят една и съща теза, без да имат каквито и да е основания и доказани аргументи. А това, за което е говорил Петров и навързва нещата по един лаишки и изгоден за него, и за Румен Петков начин, е следното: през април 2008 година честни и почтени служители на МВР, недоволни от начина, по който се третират техни материали и работата им по тях от тогавашните им ръководители, правят една справка, по техни данни и намират начин през мен да стигне тази справка до премиера тогава Сергей Станишев. Но аз понеже не мога да се доверявам напълно на никакви справки, направих едно писмо до справката и си позволих в тази бележка да му направя някои предложения, свързани с разширяването и задълбочаването на борбата с корупцията. Говорим за април 2008 година. За да може човек да вникне в сложните мисловни процеси на Валентин Петров и Румен Петков, трябва да се запознае първо със справката, да прочете внимателно моята бележка, а не да слуша бърборенето на Петров, и тогава всичко ще му се изясни. Защото в нея се казват много неща за случая „Куйович", които със сигурност няма да се харесат на ген. Валентин Петров.

- Г-н Петров намеси едно друго име - това на Пламен Папалезов.

- Да, справката ми е предоставена от Пламен Папалезов. Но Валентин Петров дори не си е направил труда да провери това твърдение, което е изстрелял вчера сутринта, че Папалезов е служител на ДАНС. А Пламен Папалезов е уволнен от МВР и пенсиониран по времето на министър Богомил Бонев. Оттогава той не е влизал на работа нито в МВР, нито в ДАНС, а е експерт, който се занимава със свободна професия. Но Валентин Петров, понеже бърза и го натиска неговият бивш министър Румен Петков и понеже случаят „Куйович" нещо ги занимава, аз не мога да ги разбера. Съветвам ви да се прочете публично тази справка и моята бележка до премиера Станишев, те казват достатъчно ясно нещата, за да не бъдат интерпретирани от слаби манипулатори и анализатори като Петров.

- ДАНС била ли е политическа полиция, както твърди вътрешният министър Цветан Цветанов?

- Според мен изявлението на Цветанов е плод на едно прибързано мислене по въпроса. Аз не виждам нито аргументация, нито доводи, още по-малко доказателства. Един вътрешен министър трябва да внимава какво говори, защото той не е от агенция ЕЖК („Една жена каза:"), а е министър. Според мен като политическо лице и все още председател на ГЕРБ той внася политически елемент в оценките, които прави, което не е добре за него. Дори това, че ДАНС се била занимавала с него, че някой правил проверка в масива за него: ами, спомнете си, че навремето Бойко Борисов като главен секретар уволни някаква служителка на МВР, която беше ровила в базата данни за него. Според мен Цветанов е пресилил тежко нещата и го съветвам да си мери приказките.   

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?