3906

В редица общини у нас: Скок на местните данъци и такси ВИДЕО

Средният ръст е между 15 и 50%


Скок на местните данъци и такси в редица населени места у нас. Средният ръст на данък сгради и данък смет варира между 15 и 50% от сегашните нива. От Сдружението на общините уточняват, че най-рано през април ще може да се направи точна оценка средно в страната с колко се е увеличила данъчната тежест. Това показа проверка на NOVA. 

В Горна Оряховица, например, за апартамент 80 квадрата хората ще плащат с 30 лева повече данък сгради и с 40 лева повече такса смет. В Бургас пък виждаме ръст на такса смет с 30% или 15 лева средно за домакинство. В Русе, ако притежавате обикновен апартамент в панелен блок - 80 квадрата, гражданите ще плащат с 50% повече.

Още със встъпването в длъжност на новите общински администрации актуализацията на данъците е започнала. В повечето градове те не са били променяни от 10 години.

Такса смет попада в обхвата на вдигането на местни данъци и такси. Въпреки ръста на приходите в общинските хазни заради това, някои администрации казват, че те пак не стигат, за да покрият разходите за сметосъбиране. Такъв пример е община Златица, където предвиденото увеличение е с 500% спрямо сегашните нива. То обаче не е било допуснато за разглеждане от Общинския съвет.

„Подобно предложение е обосновано заради многото изминало време, инфлацията, високите цени на тока, на горивата, на строителните материали”, заяви Анна Ланкова.

От Община Златица казват, че целият пакет е предвиждал увеличение с не повече от 40 лева средно. Тъй като не са били приети обаче общината е изправена пред дупки в бюджета.

„От порядъка на 150 000 - 200 000 лв. няма как да покрием с очакваните приходи за годината. Ние сме правили поне два пъти предложение за вдигане на таксите, но Общинският съвет не го е приемал”, заяви Анна Ланкова.

В Бургас пък такса смет за гражданите ще нарасне средно с 15 лева. Промяна в тази посока там не е правена от 15 години. „Главната причина е нарастващите дейности по сметосъбиране, почистване и депониране. Разбира се, увеличението ще доведе до подобряването на услугата за гражданите”, заяви Станимир Апостолов.

Друг град със сериозен ръст на данъците и таксите е Русе. Пред градския парламент кметът на общината е дал подобни аргументи като тези в Златица: „Трайно нарастващите разходи се обезпечават с трайно нарастващи приходи. Изчисленията сочат, че само за последната година всички разходи са скочили с над 14 %”. Хората в Русе приемат аргументите, но искат по-качествена услуга.
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
кенкен

кенкен

15.01.2024 | 23:26

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/alfaz

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?