71

В името на булката: Новите зетьове в Перущица се окъпаха в ледените води ВИДЕО / СНИМКИ

Ако си роден в Перущица или имаш кураж да си вземеш жена от там, трябва да "имаш топки" да се хвърлиш и в ледените води на Чолаковия вир. Това повелява традиционният ритуал "Къпанки", който се изпълнява всяка година на Ивановден по стар стил. Участие в обичая взимат мъжете, които са се оженили през изминалата година, като се смята, че той носи здраве и берекет.

„Това е ден на мъжеството - идеята е била, ако мъжът е по-кекав, да почине и булката да си намери нов“. Обяснението е на пенсионера Димитър Минев, който е дошъл да гледа как младите продължават традицията. И макар да е развълнуван, че следват завета на старото поколение, не може да скрие разочарованието си, че тази година заради пандемията няма скара и вино. 


Само трима от всички 60 млади зетьове се престрашиха да скочат в Чолаковия вир в Перущица и да зарадват своите невести, изпълнявайки ритуала. Спрямо предходната година мераклиите бяха с един повече. Във водата влязоха и техните кумове и приятели.

Всички изкъпани зетьове и зрители на ритуала бяха със зелен сертификат, каквото беше и условието за участие в него заради ръста на заразените с COVID-19. 


Подготовката и тази година започна още от ранното утро, като младоженците  подгряха у дома  с вино. Събраха се на площада и оттам цялата компания потегли към реката. До вира те отидоха под съпровода на гайди и  тъпани. Преди да скочат в ледените води изсипаха един бакър с червено вино.

Вече веднъж влезли във водата започнаха да пръскат с нея насъбралата се публика. С бакър, пълен с вода изкъпаха и една от трите булки. „Обичаят се изпълнява от векове и нямаше как ние да пропуснем. Първият път след като скочих, беше доста студено, но се свиква“, коментира Адриан Ташев и отново се хвърли във водата. 


Той и жена му Димитрела Ташева са заедно от 8 години, радват се и на наследник. Предложението за брак дошло навръх Коледа преди две години, а под венчилото минали през 2021-ва. „На празничната трапеза се прави кисело зеле с мисирка“, обясни домакинята. 


Заедно с Адриан Ташев в Чолаковия вир се хвърли и семейният му приятел Георги Харизанов, който също се е оженил през изминалата година. „Със завидна лекота предложих брак на съпругата си Красимира“, заяви Георги Харизанов, а приятелите му се пошегуваха „чак пък с лекота“. 

Красимира е от Пловдив, но тя също храбро се включи в ритуала. Съпругът й напълни едно менче с вода и го занесе у дома. Младата дама се хвана за лозницата, а Георги й изсипа водата в ръкава. „Това се прави да е здрава, да е силна, за да може ръцете й да носят детето спокойно. След това свекървата подарява на невястата една престилка, кърпа и сапун“, разясни съседката Дафинка Славкова. 


Бащата на Георги Харизанов пък сподели задоволството си, че синът му върви по стъпките на рода и се е хвърлил в Чолаковия вир. „Аз когато се къпех, вирът не работеше и се къпахме в шадравана на площада. Моят баща обаче, когато се е къпал, ми е разказвал, че е било толкова студено, че е разбивал леда, за да влязат“, спомня си Димитър Харизанов. 


На всички зрители на ритуала бяха раздадени предпазни маски, а полиция следеше за спазване на ковид мерките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ритуал

Ритуал

20.01.2022 | 19:02

Няма маски, няма ваксини, важно е да нагазиш в студената вода. Забележителна простотия маскирана като традиция!

Отговори
2 0
kikaha

kikaha

20.01.2022 | 16:37

Вижда се ....маските се носят! Да са живи и здрави всички! :)

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?