46

В Деня на влюбените: Как да постъпим при проблеми с резервации


Ако сме направили резервация или сме закупили пакет с допълнителни услуги за днешния 14
февруари и нещо не е точно така, както е било предвидено, е добре на място в диалог с представител на хотелиера да уточним от къде идва разминаването, дали може да ни предложи приемлива за нас алтернатива и чак след това да прибягваме до подаване на жалби. Това препоръча основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в сутрешния блок на радио „Фокус“ „Добро утро, България“.

Една от възможните неприятни ситуации е да не бъдем настанени в стаята, която сме запазили и
заплатили предварително. „Резервацията не е за седмица или за 10 дни, а за ден-два, в които ние искаме да посрещнем празника и да си прекараме добре. Може би изборът точно на тази стая е свързан и с други наши планове – например изненада, която сме приготвили за своя любим човек, а неочакваната промяна да ги осуети.“, коментира тя. И обясни, че в случая може да ни бъде предложена друга стая, но ако тя е с по-лоши характеристики, би трябвало да платим по-ниска цена за нея.

Други възможни решения са предоставяне на достъп с отстъпка или безплатно до допълнителните услуги в комплекса, които не са включени в предплатения ни пакет. Или пък издаване на ваучер за следващи посещения. Ако не уредим казуса с търговеца обаче, трябва да се сезират контролните органи. Според общите условия, при които е сключен договорът и законовите разпоредби, потребителите могат да получат и компенсация или обезщетение, които зависят от всеки конкретен случай и претърпените от туристите вреди, както и от това дали той ще се разреши по административен или съдебен път.

„На такива празници често разчитаме и на импулсивното решение – тръгваме с любимия човек или няколко двойки. Проверяваме първо любимите ни заведения, чиито делнични условия познаваме. Но е хубаво предварително да проверим какви са цените и дали не са повишени за този ден - на сайта на обекта, ако има такава информация, или поне в менюто преди да поръчаме. Особено за алкохола.

Според експерта туристическите услуги са специфична дейност. „За да не възникнат проблеми, се полагат много усилия, прави се предварително планиране. Въпреки всичко, понякога нещо се обърква както за търговците, които предоставят тези услуги, така и за потребителите, които пък нерядко отменят резервациите си в последния момент. Туристическата услуга е създадена, за да се ползва от хората в едни от най-хубавите моменти от живота им, затова дори да възникне някакво несъответствие, нека опитаме да запазим добрия тон и да решим проблема по мирен път“, обобщи тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?