1553

В Деня на Европа: Послание за мир със светлинния 3D спектакъл „Представи си“

С уникален 3D мапинг спектакъл, Европейският парламент в България ще отбележи Деня на Европа - 9 май. Светлинното шоу е посветено на темата за мира и основните европейски ценности като свободата и демокрацията.

Историята, разказана чрез спектакъла, ще бъде представена през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата. Чрез емоциите, съпреживени по време на шоуто, до всеки зрител ще може да достигне посланието за мир като една от главните цели, залегнали в основата на създаването на Европейския съюз. 3D мапинг спектакълът е част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR. Началният час на прожекциите е тази вечер от 21.00 ч.  

Освен на живо в столицата, 3D спектакълът „Представи си“, може да се гледа и онлайн от 21.00 ч. тази вечер на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook и YouTube - https://youtu.be/lp78w_Cezh8.

В Европейската година на младежта, стремежът към истината и осъзнаването на личната отговорност на всеки за нейното отстояване е от особено значение. Утвърждаването на реалност, в която на почит са човешкото достойнство, демокрацията и върховенството на закона, и която се гради на равни права между хората и свобода на словото, е въпрос на избор. Избор, който правим всеки ден. Отбелязването на Деня на Европа през 2022 г., повече от всякога, цели да утвърди мира на стария континент като неотменна ценност.

Отбелязването на Деня на Европа с красиви и впечатляващи 3-D спектакли се превърна в традиция за Бюрото на Европейския парламент, което в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организира запомнящи се светлинни шоута на фасадите на Националната художествена галерия през 2017 г. и на Министерския съвет през 2018 г., както и първото издание на Фестивала на светлините в Пловдив през 2019 г.

След двегодишно прекъсване в резултат на пандемията, тазгодишното издание е част от още по-мащабен Фестивал за светлинно изкуство LUNAR. То включва две видео проекции и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Българин

Българин

09.05.2022 | 13:58

Цветовете на Свободата!

Отговори
2 1
Да се знае!

Да се знае!

09.05.2022 | 13:57

Ако не беше День победи, нямаше да има деня на Европа!

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?