71

В цяла България ще вали: Ще има ли сняг до коляно до дни?

В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра сняг, в равнините - дъжд. През нощта срещу сряда ще видим сняг и на по-ниски места. Няма да се образува сериозна снежна покривка, а само около 2-3 сантиметра. Ще имаме до -5 градуса сутрин, но през деня температурите ще са положителни. Това каза климатологът Симеон Матев пред NOVANEWS.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) вече издаде оранжев код за значителни валежи и силен вятър в три области на страната - Смолян, Кърджали и Хасково. Обявен е и жълт код за обилен дъжд в други 17 области на страната.

карта времето 10 януари


НИМХ

По думите на климатолога през Балканите преминава Средиземноморски циклон, който ни води валежите.

"Няма да има сняг до коляно. Липсата на сняг е проблем и за земеделието, така се компрометира бъдещата реколта. Съвкупност от няколко процеса пречеха на валежите да дойдат на Балканите. Има тенденция на удължаване на периодите, в които не вали и после период на продължителни валежи. Тя ще остане, така че трябва да свикваме", разкри той.

Според него няма да има поледици.

"Вторник срещу сряда и сряда срещу четвъртък е възможно да се образува киша на места и това да е проблем. Силният вятър няма да създаде сериозни проблеми. На места ще имаме временно разливане на речни корита. Идната седмица предстои затопляне. Този януари може да бъде най-топлият досега. Има места в Северна България със 7-8 градуса над обичайните температури за месеца. През февруари ще стане ясно дали това ще е най-топлата зима", обясни Матев.

И призова скиорите да внимават, тъй като в планините има стар сняг и заледявания, които могат да причинят лавини.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?