Уволниха преподавателя от УНСС, протестирал срещу Борисов

Преподавателят в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц. д-р Мартин Осиковски, който на 2 април заяви, че подава оставка от ръководни постове като  протест срещу предизборното посещение на премиера Бойко Борисов там, е бил уволнен дисциплинарно. Това стана ясно от петицията на студенти от ВУЗ-а срещу уволнението, подписано от ректора проф. Димитър Димитров.

Два дни преди парламентарните избори, когато Борисов беше посрещнат от ректора тържествено, а посещението беше предавано на живо във Фейсбук, преподавателят в катедра "Медии и обществени комуникации" написа в профила си:

"Беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ. СРАМ!

Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание - другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:

Подавам оставка от "ръководната" длъжност "главен секретар по уеб комуникации" на Университета, оттеглям се като член на редколегията на "Научни трудове" и "Годишник на УНСС", оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет "Икономика на инфраструктурата".

Намерението на Осиковски беше да след този символичен протест да остане обикновен преподавател. Това обаче не се е случило.

"21 април 2021 г. доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ - злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 - злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него", обявяват в петицията си студентите.

"Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател", заявяват още младите хора.

И настояват за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Осиковски.

"Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България", се казва още в петицията, под която са се подписали близо 4000 души.

                                                                   Реакциите

Няколко дни след публикацията, ръководството на УНСС е изискало от Осиковски писмени обяснения.

"Още тогава усетих накъде отиват нещата", коментира той пред "Свободна Европа".

"Моята публикация е взета и е изтълкувана в един превратен смисъл. В мотивите например се посочва, че аз твърдя, че на територията на кампуса е проведена политическа предизборна агитация в тесния юридически смисъл на това понятие. Според изборните правила това представлява нещо много конкретно - символи и открито призоваване за гласуване за конкретна партия. Такова нещо в своя пост не съм твърдял. Дори не съм употребил тези думи. Аз съм коментирал духа на това, което се случи, не неговата буква", добави той.

Осиковски също е категоричен, че не е уронил престижа на университета и не е възнамерявал да направи това.

"Дори напротив. Смятам, че моето действие допринася за престижа на една образователна институция. То изкарва на повърхността разногласия, притеснения, тревожност. А това винаги е показател за наличие на добър вътрешен имунитет на университета като общност. То показва, че общността е готова да забележи опасност и да се съпротивлява срещу тази опасност", каза той.

От УНСС изразяват готовност да предоставят мотивите за уволнението, но след като се консултират с адвокат, пише dnes.dir.bg. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ХХХ

ХХХ

23.04.2021 | 17:59

Днес, отваряйки домашния хладилник с изненада останових замразения от ,,Марица,, Борисов.

Отговори
4 5
Нина

Нина

23.04.2021 | 15:47

Какъв Доцент е този, който говори за джипки и занимава студентите на лекции с политика. ВУЗ са деполитизирани. В УНСС идват от всички партии. За нас Свободна Европа е най-субективна медия, в която журналистите за изразители на българската олигархия - Татяна Ваксберг, Иван Кръстев....

Отговори
8 9
много правилно!!

много правилно!!

23.04.2021 | 15:01

Университетът не му е БАЩИНИЯ!! Като иска да си говори и да прави каквото му скимне, да си направи университет!! Аман от псевдодемократи!!

Отговори
17 9
Върнете човека на работа веднага!

Върнете човека на работа веднага!

23.04.2021 | 14:55

Преподаватели, студенти и граждани инициираха подписка в защита на уволнения от УНСС доц. д-р Мартин Осиковски, изразил мнение след посещение на Борисов там на 2 април.. Той беше отстранен от ВУЗ-а преди два дена.

Отговори
15 12
Архивите са живи!

Архивите са живи!

23.04.2021 | 14:53

Какво каза „Конгрешънъл Куотърли“? През лятото на 2005 г. Бойко Борисов напуска Министерството на вътрешните работи, за да се кандидатира за кметския пост в София. Печели изборите с голяма преднина. Борбата е за управлението на един град, който страда от криза с отпадъците, от недостатъчна и в окаяно състояние инфраструктура и от корупция на всички нива. Какво е истинското лице на победителя в тази битка, на носителя на надеждата, на мъжа, който, от една страна, публично се изправя срещу мафията и корупцията, но от друга, трудно би могъл да избяга от противоречивото си минало? Публикация в списание “Congressional Quarterly“ много точно отразява нееднозначния образ на настоящия кмет на София. Журналистът Джеф Стейн пише, че Борисов е бил един от най-важните играчи с администрацията на Буш, когато е ставало дума да се изградят американски бази в България. В това, разбира се, няма нищо скандално. После обаче следват извадки от едно “конфиденциално досие“, изготвено по поръчение на швейцарска банка от група бивши служители в тайните служби на САЩ. Там Борисов е описан като “бизнес партньор и някогашен сътрудник на най-известните гангстери в България“. Твърди се, че по време на четиригодишната си служба в Министерството на вътрешните работи, т. е. в периода 2001–2005 г., е използвал положението си, за да покрива корупционни схеми и да закриля престъпни организации. “Борисов има документирана история на бизнес отношения с лица, за които се смята, че са сред най-важните ръководители на организираната престъпност в България“, се казва в доклада, в който подробно се изброяват профилите на подозрителни криминално проявени съюзници на Борисов, както и двадесет и осем неразкрити убийства по време на неговия мандат. Освен това се твърди: “Когато Борисов бе шеф на полицейските служби, на съд бяха изправяни само дребни гангстери, докато бившите му партньори просперираха, а техните уж конкуренти бяха избивани систематично“. Частните следователи на банката правят заключението, че твърденията за контакти на Борисов с гангстери “налагат службите за сигурност на САЩ, които отговарят за връзките с България и за обмяната на информация с тази страна, да бъдат изключително предпазливи“.

Отговори
12 12

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?