46

Уволненият Христо Даскалов: Служители на БАБХ се уплашиха от промяната

Една част от служителите на БАБХ, работещи на ГКПП "Капитан Андреево" имаха страх от това, че искаме да направим промяна. Това заяви в студиото на "120 минути" по bTV уволненият тази седмица директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. 

Той разказа, че голяма част от служителите на БАБХ, работили на граничния пункт, след 20 май 2022 г. (когато започна разследването за фирмата "Евролаб 2011") се активизираха и започнаха да намират страшно много проблеми, за които те не са загатвали в продължение на 10 години.

Някои от тях са получавали по 800 лв. и са мълчали и са били прекалено доволни. В един момент тези същите служители започнаха да пишат "кървави писма", че заплатите са ниски. Беше много интересно тяхното поведение. Една част от тези служители са били в много близки връзки с тази фирма (б.р. - "Евролаб 2011") и само можем да правим догадки какво се е случвало, за да бъдат толкова спокойни 10 години, добави той.

Информацията бе разкрита по bTV за дейността на фирмата "Евролаб 2011" по фитосанитарния контрол на вноса на селскостопанска продукция през ГКПП "Капитан Андреево", който е и външна граница на ЕС. И научиха за предлагания на Христо Даскалов подкуп. 

"ГКПП "Капитан Андреево" беше първата ни стъпка да си върнем държавата, където тя трябва да бъде. Когато говорим за граничния контрол, България е външна граница на ЕС, това значи, че ние трябва да полагаме двойни усилия границата да бъде контролирана от държавата и да изпълняваме всички наши поети ангажименти", заяви още бившият директор на БАБХ.

Христо Даскалов допълни, че се е отказал от охраната си на 30 август.

"Това беше и денят, в който подадох молбата за отпуск, защото на 31 август се обявиха листите за кандидатите за народни представители. Не си представих себе си в центъра на Пловдив или Карлово да ходя с две въоръжени момчета. Слава Богу, засега съм жив и мисля да продължа и за бъдеще така", допълни Христо Даскалов.

Припомняме, че в мандата си Христо Даскалов съобщи, че му е предложен подкуп от страна на Пламен Моллов във връзка със схемите, които бяха разкрити на "Капитан Андреево" и фитосанитарния контрол. Не се знае за резултати от разследването на случая, по който и изтекоха записи.

В голяма степен Даскалов и проведе битката за установяване на държавния контрол там. Веднага след встъпването в длъжност на служебното правителство вече бе обявено, че на пункта на южната ни граница вече всичко е спокойно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Йоан

Йоан

09.10.2022 | 21:58

ГЕРБ- мафията, това е , професоре, и гласувалите за тях я върнаха на власт! Честито ви ядене пак на Отрова! Честито ви Крадене на нашите пари и Шенген през крив макарон! глупаци !

Отговори
6 4
Заблудена овца си,Йоан!

Заблудена овца си,Йоан!

09.10.2022 | 23:03

Много заблудена..и блееща!

Отговори
4 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?