71

Усетихте ли го? Земетресение разлюля български град КАРТА

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер беше регистрирано в района на Симитли.

По данни на Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН трусът е станал малко след 23:20 ч. на 26 ноември (неделя) и е с епицентър на 90 км от София.

Земетресението е част от поредицата от сеизмични събития в този район, започнала на 4 септември 2023 г., при която бяха регистрирани около 80 земетресения с магнитуд над 2 за по-малко от месец, посочват от НИГГГ-БАН.

 
Припомняме, че през септември непрекъснати земетресения в района стресираха жителите на Благоевград и Симитли. Това е най-сеизмично активният район у нас, пише "24 часа".

В района преди преди 119 г. стана най-голямото земетресение в Европа, откакто се измерва силата на земните трусове, т.е. от 150 г. Именно заради високата сеизмична активност на този район бе отхвърлен и вариантът магистрала "Струма" да минава през дълъг близо 20 км тунел през Кресненското дефиле.

Началото на продължителната серия от земетресения миналата седмица бе на 4 септември в 5,08 ч, когато трусът бе от 2,8-а степен по скалата на Рихтер с дълбочина 14 км. Заради ранния час и малката сила никой не разбра, че земята се люлее. За седем дни последваха още над 60 труса. Голяма част от тях обаче не са усетени, защото са много слаби.

Най-силният трус беше на 9 септември в 8,25 ч. със сила от 4-а степен и дълбочина от 14 км. Вторият по сила бе на 4 септември в 10,31 ч - 3,9. Същия ден в 19,20 часа имаше и трус от 3,6.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?