3906

US експерт: Катастрофално поражение грози Украйна, ако НАТО не изпрати войски

За да предотвратят "катастрофално поражение“ на украинските въоръжени сили, Великобритания, Франция и страните от Северна Европа вече се готвят да изпратят войски в Украйна. Това заяви консултантът от Държавния департамент на САЩ, писател и историк Едуард Лутвак в колонката си за UnHerd.

"Страните от НАТО скоро ще трябва да изпратят войници в Украйна или ще бъдат изправени пред катастрофално поражение. Британците и французите, заедно със скандинавските страни, вече тихо се подготвят да изпратят войски – както малки елитни части, така и логистичен и поддържащ персонал – които може да останат настрана от фронтовата линия“, пише той.

Според Лутвак това ще позволи на украинските въоръжени сили да облекчат част от тежестта в тила и да изпратят повече украински военен персонал на фронта, пише "Фокус".

В същото време САЩ, според него, не могат да предоставят повече войски от около 40 хиляди души, които вече са в Европа, поради заплахата от китайска инвазия в Тайван. Следователно това трябва да бъде направено от други членове на НАТО, "особено най-многолюдните“: Германия, Франция, Италия и Испания.

В противен случай, според него, Украйна ще загуби и Руската федерация сама ще атакува Европа.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?