49

Уплашихме се от война в Украйна

Власт и опозиция си мерят бойната готовност

Дрънкането на оръжия между Русия и НАТО заради Украйна разтресе и България. Власт и опозиция загърбиха всички други кризи у нас, за да спорят и умуват какво да правим на прага на задаващата се война. 

Премиерът Кирил Петков заряза дошлия на посещение македонски премиер Димитър Ковачевски и свика днес Съвета по сигурността заради напрежението около Русия. В сбирката на "Дондуков" 1 ще участват министрите на отбраната и на външните работи, както и шефовете на служби.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък реагира почти като главнокомандващ, влизайки в ролята на президента. "Само преди малко на сайта на НАТО излезе информацията, че съюзниците поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия. Ние продължаваме да се информираме от чуждестранната преса - възмути се бившият премиер и призова управляващите към по-активна позиция. - Дрънкат оръжия до нашата граница. Когато се разхождат бойни кораби в Черно море, се приключва с туризма. Кой ходи на почивка, когато над него прелитат изтребители F-35? Затова настояваме всичките тези отговори, ясни позиции - ние сме член на НАТО и бойната готовност на Алианса означава бойна готовност и за нас." Той попита дали българската армия е в бойна готовност, каквато е обявила НАТО, и уточни, че от партията му имат въпроси към премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и военния Стефан Янев. "До този момент сме чули 3 изявления - на министър-председателя Петков, на външния министър, остро изказване, и на военния - уклончиво. А коментарите на коалицията са, че това са лични мнения", каза още Борисов. Той постави въпроса дали е искано и давано разрешение за разполагане на чужда бойна техника у нас.

"На 21 декември военният министър Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно подобно разполагане", припомни Борисов. И се възмути, че на проведения вчера съвет на външните министри на ЕС, посветен на казуса Русия-Украйна, България е била представена от зам.-министър. "Какво по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски, и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост от подобни военни действия на 300-400 км от България?", попита Борисов.

От МВнР обаче още преди няколко дни съобщиха, че външният министър Теодора Генчовса е заразена с коронавирус и няма как да отиде на форума.

 От ГЕРБ пък напомниха, че още миналата седмица са поискали президентът да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Засега обаче Румен Радев остава чужд на суматохата и не дава сигнали, че вижда необходимост от нов КСНС, който последно се проведе преди посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония.

"Моят астрален близнак - президентът на Румъния, свика консултативен съвет. 15 минути след това изрази мнение. Ние към този момент не знаем - може ли да осъмнем в състояние на война и какво се случва - въвлечени ли сме, или не", продължи да налива масло в огъня Борисов.

От партията му поискаха и спешно извънредно заседание на парламента, обвинявайки правителството в липсата на ясна и категорична позиция.

Очаква се днес в Министерския съвет да се обсъдят плановете на съюзниците в НАТО за укрепване на източния фланг на Алианса и какво се очаква от България. Вече стана ясно, че Испания и Нидерландия ще ни пратят изтребители, които ще се включат в опазването на въздушното пространство. Остава под въпрос настаняването у нас на натовски контингент и бойна техника, за което все още няма официално искане.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
ДИГАЙТЕ АРМИЯТА!--НАЙ-НЕЛЕПОТО ИЗЯВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ ДОСЕГА

ДИГАЙТЕ АРМИЯТА!--НАЙ-НЕЛЕПОТО ИЗЯВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ ДОСЕГА

25.01.2022 | 11:44

КАКВА АРМИЯ БЕ БОЙКО????НИЕ НЯМАМЕ ТАКАВА!!!НАШЕТО Е ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА ОТ 20 ХИЛ!. МОМЧЕТАТА ,ПОЛОВИНАТА С ТОЛУПИ ДО КОЛЕНЕТЕ ,А ДРУГАТА ПОЛОВИНА Е ЖЕНСКИ И ЛЕЛКИ ,ДА ВЗЕМАТ ПО НЯКОЙ ЛЕВ ЗАПЛАТА.ЗА ВОЕННАТА ТЕХНИКА ДА НЕ ГОВОРИМ.ИЗСТРЕБИТЕЛИТЕ НИ СА ОЩЕ НА ХАРТИЯ В САЩ.

Отговори
2 3
Ами така е при Димокрацията

Ами така е при Димокрацията

25.01.2022 | 10:59

Ами нашия семеен съвет по Насионална Сигурност се събра скоропостижно и единодушно решихме че не се страхуваме Даже се обединихме около идеята да приготвим бяла питка със медец и букет от трънки магарешки бодили Бялата питка с медец за братята Руси за да ги посрешнем а букета от трънки за хамериканските чернилки напущащи нашата територия И малко пиратки сме приготвили за тях за пукотевица и веселба Във времена на тотална Димокрация медийна свобода и различност по половете от трети пол ич не ни интересува комшийте кък са приготвят Кого ще пострещат и кого ще изпращат Това е декларацията от съвещанието на нашия семеен съвет по Национална Сигурност който аз като негов говорител предоставям на медийното внимание Благодаря ви мисирки

Отговори
2 3
Българин

Българин

25.01.2022 | 10:06

Единствено Империята на злото е тази, която заплашва поставя ултиматуми и дрънкат с оръжие. Но докато не махнете русофилските очила няма да разберете, че Путин се държи също като Хитлер.

Отговори
4 5
Вярваме Кък та не

Вярваме Кък та не

25.01.2022 | 08:53

Боко дъртия чифут и още 59 верни негови чифутчета вкарват точка в Пара лала мента и младите надъхани Хавърдски чифутчета се ловят като шарани на муха да му уйдисват на акъла Колко голям Хавърдски ентусиазъм Каква експертност Хавърдска И в същия момент какво неочаквано обединение на Власт и Опозиция Но иначе чуваме че нямат кворум за законодателни и Конституциони промени от Партия Чифути Обединени И ние Вярваме Бя

Отговори
5 4
Вижте истината! Световен фашизъм.

Вижте истината! Световен фашизъм.

25.01.2022 | 08:43

Фалшива война е продължение на фалшивия вирус. Забелязахте ли ДЕФИЦИТА на промишлени стоки освен този на енергия? Както липсват чипове ще липсват и торове на пролет и се задава ДЕФИЦИТ на ХРАНА. Координирани действия на СВЕТОВНИЯТ "елит" срещу ЧОВЕКА! Кинжалът на манипулацията ще се забие В съзнанието на ОПРОСТАЧЕНИЯ с години народ, включая журналистиката и интелигенцията.

Отговори
4 4
Тиквата Борисов се разсмърдя

Тиквата Борисов се разсмърдя

25.01.2022 | 08:17

Докога ще ни съветва една тиква. Спрете отровната с брат за България

Отговори
9 4
Накратко

Накратко

25.01.2022 | 08:11

Никой нищо не е искал от нас. Просто Лавров каза на НАТО да си спазват договорите. Това е всичко.

Отговори
12 7
Още по-накратко

Още по-накратко

25.01.2022 | 08:51

Лавров поиска да излезем от НАТО и да се върнем в съветската сфера на влияние (засега), а защо не и в новия СССР 2.0, вампирясал.

Отговори
4 4
Българин

Българин

25.01.2022 | 10:09

Какви договори с НАТО има Русия бе умник. НАТО никога не е поемало ангажимент да не се разширява и да пита Русия може ли да приеме някоя страна да членка. Престанете с руските опорни точки!

Отговори
4 3
БАНКО

БАНКО

25.01.2022 | 08:03

Китай и Индия ни гледат и се надсмиват на РАЩ/ разединените щати/ и НАТО.

Отговори
8 6
Прогностик

Прогностик

25.01.2022 | 07:49

Истинската уплаха ще дойде, когато руснаците окупират тотално Камчия, Поморие и Ахелой, направят референдум под дулата на автоматите на вежливите зелени человечета и откраднат територията на България! Тогава ще ги питам сегашните "смелчаци" какъв ще го дъвчат!

Отговори
7 9
Иво

Иво

25.01.2022 | 07:17

Боко интригантът пак се изцвъка неподготвен. Щял да вдига армията. Коя армия, умник? Каракачанов с каската ли? Посерко.

Отговори
19 8
Само да попитам

Само да попитам

25.01.2022 | 07:56

Накарахте ли ЛУКОЙЛ най-после да започне да си плаща данъците в България? Щото в Румъния отдавна им свиха сармите!

Отговори
14 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?