44

Уморената усмивка - запазена марка на министър Наско СНИМКИ

Макар и с диплома по актьорско майсторство, в живота винаги е искрен, твърдят приятелите му от Хасково

 

Все още не сме виждали актьорските заложби на  културния министър Атанас Атанасов на сцена, но  младокът успя само с едно клипче, снимано с телефона, да предизвика вълна в мрежата, а цялата гилдия на актьорите да поиска оставката му. Рядко един толкова положителен човек, както го определят познатите му в Хасково, може да настрои толкова хора срещу себе си.

Клипът, на който със странна отнесена усмивка благодари на тези, които са го поздравили за рождения му ден, все още е на страницата във Фейсбук, а самият той преди дни се закани всяка седмица да качва по един и така да привлича вниманието върху културата и това, което се прави за нея.  

Атанасов чете приказки в столично училище

 

Атанасов със сигурност е най-младият министър, сядал на този стол. Той е само на 31 г., когато бе избран за поста, след като от раз влезе в парламента на последните избори, при това от току-що учредена партия. Наско бе втори в хасковската листа на „Продължаваме промяната“.

Кой е младият министър

Атанасов е професионален актьор, има степен "Бакалавър" по специалност "Театрално изкуство" в Whitman College (САЩ), където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3 на своя випуск. Хасковлията е живял в Холивуд, Берлин и Лондон. Освен като артист, се изявява и като продуцент на документално кино. Филмът му "Отключи сцената" е показан на 5 международни фестивала, като печели първо място в категорията “Избор на публиката” в Джорджия, САЩ. Филмът разказва историята на проекта Unlock the Stage, който Атанас Атанасов основава в Лос Анджелис. Чрез онлайн кампания са набрани над $15 000, с които той и доброволци,  възстановяват  читалището в родното село на бабата и дядото на Атанасов - Татарево, Първомайско. Вече 6 поредни години Атанас Атанасов организира фестивала "Отключено", за да поддържа сцената на читалището жива. Уменията му от нищо да направи нещо се оказаха важни за неговото назначаване, бе споделил съгражданинът му и един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

От ученик е на сцената и обича изявите

Възпитаник е на хасковската Езикова гимназия, където са учили също финансовият министър Асен Василев и други политици. Макар и в различни години, с Василев са били и част от хор „Лира“, който вече не съществува. Диригентът Стефка Младенова, която ръководи хора в продължение на 22 г., споделя, че винаги е очакваха тези момчета да станат големи хора. Атанасов завършва езиковата гимназия като един от отличниците на випуска.

Занимавал се е с много извънкласни дейности - хорово пеене, дебати, класическа китара и други. Сцената го обича, а той се чувства най-добре там, казват негови познати от училище. Тренира тенис от 8-годишен, като на 14 години става републикански отборен шампион по двойки на България заедно с най-добрия ни тенисист за всички времена Григор Димитров.

Усмихнат, позитивен, добър. Това казват за него учителите му Маргарита Чучева и Дарина Влайкова. "Наско бе изключително отговорен във всичко, с което се захванеше", казва Влайкова. С театралните си и музикални способности той участвал във всички инициативи на училището и Младежкия дом в града.

Дълго време обаче бил объркан и не знаел накъде да поеме. В крайна сметка избрал актьорското майсторство.

Намигването, с което завърши нашумелият клип

 

На 20 г. поема към Щатите да учи актьорство

Когато пристига в Америка, се записва в Whitman College. Попада в класа на Кристофър Петит, който е от нюйоркската актьорска школа, завършил режисура в Колумбийския университет.

Никой не е изненадан, че се върнал в България, тъй като за него животът в чужбина е просто трупане на опит. Атанасов обича музиката, винаги е на джаз феста в Хасково, който, между другото, като читалището в селото на дядо му, се прави с много хъс, доброволен труд, но пък се превърна в международно културно събитие. Организаторът, човекът-джаз фест Димитър Русев-Мутата, който е като баща за Наско, отказа да коментира каквото и да е за него. Влезе в политиката, никога няма да кажа каквото и да е. За него лошо могат да говорят само хора, които не го познават, отсече той.

Наско е от хората, които всички харесват. Защото е положителен, интелигентен, ще ти помогне, ако имаш нужда, казва негова позната. Всеки харесва хора с неговото излъчване, усмивка и откровен поглед. Струва ми се, че и премиерът Кирил Петков е с такова. Затова от раз им случи с политиката. Хората имат нужда от нови лица, защото са като бели лястовици, допълва тя.

В нашумялото видео бил просто уморен

"Марица" отправи покана за интервю към Атанасов, която на този етап той не е приел вероятно заради заетост. Именно тя не му позволява често да идва в родния си град.

В предаването „120 минути“ обаче той определи видеото като провокация, тест, с който иска да привлече вниманието върху културата.

„Бях сам, наслаждавах се на залеза, исках да благодаря на хората, които ме поздравиха за рождения ден на 3 април“, каза той в ефира. "Бях под влияние на чувството на благодарност и естествената умора, която идва в петък в 19 часа, когато все още си на работа", каза още той. Отхвърля категорично подозренията, че е бил напушен или пиян.

Типично за него, радват го много неща - залезите, изгревите, музиката, още толкова го вълнуват, казват още познатите му в Хасково. И още - той е човек, който вярва, че доброто е заразно и не разбира злобата. Освен това, той говори точно така, когато е уморен, допълват те.

"Дълбоко вярвам в богатството на българската култура. Убеден съм, че имаме потенциал да се гордеем с едно светло бъдеще, в което виждам България да заеме своето достойно място на световната карта", казва Атанасов пред медиите скоро след номинирането му за министър на културата.

Както и да продължи работата му в МК, две неща са сигурни. Усмивката му е искрена, а не актьорска. Другото е, че никак не му липсват култура и хъс, категорични са хората, които го познават.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Боян

Боян

16.04.2022 | 15:09

Офцете не разбират умората на работещия !да не ти пука, Наско, Робите толкоз могат…

Отговори
1 4
Куку

Куку

16.04.2022 | 14:35

Първо, трябва да го уволнят. Второ, да намерят доставчика на дрогата му.

Отговори
7 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?