46

Укрепваме източния фланг на НАТО с български батальон ВИДЕО

България ще укрепва източния фланг на НАТО като рамкова държава в пакта. Но българското правителство е взело политическото решение да определи един български батальон, а не да викаме "НАТО да дойде да ни пази". Това обясни министърът на отбраната Стефан Янев пред депутатите за националната ни позиция по конфликта НАТО, Русия и Украйна по време на изслушването в Народното събрание.

"Да, тази батальонна група ще бъде национална, рамковата държава е България, държавата домакин е България", отсече Янев.

Министърът на отбраната обясни и принципа на взетите решения и разпределението на функциите на партньорите в Алианса.

"На предишни срещи на върха на НАТО са взети решения за укрепване на източния фланг на НАТО. Едната инициатива е за засилено предно присъствие в Черно море. Част от тези мерки предвиждат и възможността за разполагане на сухопътен елемент или бойна група, която има три вида държави, които могат да участват - едната е рамкова държава, държава домакин и държави, които дават своя принос. В анализ на нашите способности и възможности и това, че България не желае да бъде консуматор на сигурност, а да бъде равноправен член на НАТО. Ние потърсихме най-добрата опция", заяви Стефан Янев.

Преди него премиерът Кирил Петков отново повтори българската позиция, оповестена след заседанието на МС. Той уточни, че се работи по сценарии за преодоляване на рискове пред енергийната сигурност относно доставките при ескалация.

"Българското правителство вярва, че първи приоритет е деескалацията на напрежението", заяви министър-председателят. Той е разговарял с представители на НАТО и европейските ни партньори и във всеки разговор подчертавал за необходимостта от дипломатическо разрешаване на кризата.

"Външният министър участва непрекъснато в разговори с нашите партньори и през цялото време наблягаме на това, че деескалацията е основен наш приоритет. И сме готови да подпомогнем всяко усилие на нашите съюзници в тази посока", каза Петков.

 "Имаме ясен план какви точни мерки бихме направили, ако това се случи", отговори Петков на ДПС и ИТН, които попитаха за рисковете пред икономиката и в частност - за енергетиката.

"Но ви уверявам, че българският бизнес и българските домакинства ще имат алтернатива при такъв сценарий", посочи премиерът. Той помоли депутатите да му зададат въпроса на закритото заседание със службите, когато ще може да отговори с по-голяма конкретика.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Фланг

Фланг

26.01.2022 | 23:32

Укрепваме източния фланг, това добре, дори и да не сме членове на Европа е добре да го направим, ама има нещо друго, всичките коментари се разминават като цяло с темата. Има някакви личностни изказвания и предпочитания към това или онова, но в живата можеш да избираш чай или кафе, кола или лимонада, но по такива въпроси нещата стоят принципно тук личните желания са далеч от реалните неща които може да се случат. Нека не забравяме че всичко в такива случаи е въпрос на диалог между страните, в живота май всеки иска нещо повече от колкото му се полага и за това започва да се уповава на стари исторически и др. факти за да доказва водиш ли това или онова е наше, ама до кога са казали хората човешкото око няма наяждане.

Отговори
1 3
Кога ще ги стигнем румънците?

Кога ще ги стигнем румънците?

27.01.2022 | 08:12

"Румъния е готова да приеме войски на НАТО. Румъния води преговори със САЩ и Франция за увеличаване на броя на войските си в страната и е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО, каза президентът Клаус Йоханис, цитиран от Ройтерс." Само че в Румъния осъдиха диктатора Чаушеску, а тук правят паметници на диктатора Живков!

Отговори
2 3
Митко

Митко

27.01.2022 | 11:55

Абе глупак, никоя държава с достойнство не иска да бъде окупирана.

Отговори
2 1
Кога ще ги стигнем румънците?

Кога ще ги стигнем румънците?

27.01.2022 | 12:03

Окупирана беше България 60 години - от съветската армия!

Отговори
2 1
ПЪЛЕН РЕЗИЛ.....СМЕ....  ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ

ПЪЛЕН РЕЗИЛ.....СМЕ.... ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ

26.01.2022 | 20:41

АПЕЛ КЪМ ГОСПОДИН ЯНЕВ ДА СЛОЖИ КАРАКАЧАНОВ И СИМИОНОФ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В ИЗТОЧНИЯ ФЛАНГ ЗА УКРЕПВАНЕ НА БАТАЛЬОНА СЕ СТРОЯВА ....ПОЗДРАВИ ОТ МЕН ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ....

Отговори
6 5
Овации за министър Янев

Овации за министър Янев

26.01.2022 | 20:31

Зъби им средния пръст на смрадливия ГЕРБ

Отговори
10 3
А разбрали към къде бутат България ГЕРБ и тиквата Борисов

А разбрали към къде бутат България ГЕРБ и тиквата Борисов

26.01.2022 | 20:26

Сега И както винаги е било ГЕРБ и тиквата Борисов бутат България към пропастта. Затова е гробокопача на България.

Отговори
10 4
Чичко

Чичко

26.01.2022 | 20:02

Виденовата зима вече се усеща и всеки изминал ден все повече. Захраниха пенсионерите с милиарди, сега се очаква да захранят армията с милиарди, а останалата част от населението остава да стискаме зъби.! Това е реалността към момента!

Отговори
6 8
Чичко милионите и милиардите са в нощното шкафче на тиквата Борисов

Чичко милионите и милиардите са в нощното шкафче на тиквата Борисов

26.01.2022 | 20:39

Пенсионерите са ги захранили с милиони ама друг път не сега ти си пълен ид.иот бе. Гербаджийския Ной дори и не не изравни пенсиите с декемврийските И продължават да крадат пенсионерите това е истината и реалността

Отговори
11 4
Чичко

Чичко

26.01.2022 | 23:05

Хахаха, ГЕРБ ги няма, а на власт е Киро канадеца и към пропаста която ни води отново е Киро Канадеце, Радев и компания.

Отговори
2 5
Нато е илюзия

Нато е илюзия

26.01.2022 | 18:22

То е ясно, че ще е формално. Никакви чуди войски тук!!!

Отговори
14 6
До един!

До един!

26.01.2022 | 20:55

Първите няколко хиляди, които навлязат и извършат агресия на Украинска територия, че умрат в рамките на 45 минути! ВСИЧКИТЕ, ДО ЕДИН!

Отговори
6 3
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2022 | 17:56

БАЙДАН ВКАРВАЙ ДЖИХАДИСТИ-ГАНЙОВЦИТЕ СЕ САМОУБИВАТ ОЩЕ ПРИ УЧЕНИЕ-КАМОЛИ ДА СА ГОДНИ ЗА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ

Отговори
8 5
ЕЙ Боклуко!

ЕЙ Боклуко!

26.01.2022 | 18:34

Не ти ли омръзна да се подиграваш с паметта на майор Валентин Терзиев? Мръсно долно животно!

Отговори
9 2
Мафията герб

Мафията герб

26.01.2022 | 17:52

Киро, хората очакват затвор и присъди за крадците , само лаеш и се плюнчиш по телевизора . Нищо не става и от вас боклуци

Отговори
14 6
марш при бай Ставри

марш при бай Ставри

26.01.2022 | 17:50

Батальона се строява зайцете реват ……. Ние армия нямаме имаме оядени крадливи политици . престъпници с майбаси, ферарита и бентлита . Изкрадоха всичко даже и мечтите ни тия боклуци

Отговори
20 1
Ко укрепваме,че не разбрах........

Ко укрепваме,че не разбрах........

26.01.2022 | 17:36

С тоя батальон имотите на руснаците по морето ли ще пазим.Поне не правете България за смях.Просто кажете на света истината.Ние армия нямаме.

Отговори
27 4
А Разбра ли

А Разбра ли

26.01.2022 | 20:47

Към коя пропаст ни бутат ГЕРБ и тиквата Борисов и е крайно време да разбереш

Отговори
8 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?