4020

Украинската посланичка едва не предизвикала дипломатически скандал

Украинската посланичка у нас Олеся Илашчук искала да напусне храм "Свети Александър Невски" заради присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Всичко обаче минало тихо и без проблеми - това разказа пред БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по чиито думи "в църквата нещата се успокояват". Случаят е от вчера, когато България се прости с Негово Светейшество патриарх Неофит. 

"Вчера всички очакваха да стане скандал в църквата, но много рядко такива може да се получат директно. Имаше малък конфликт, в който украинската посланичка беше малко ядосана, защото присътваше руската посланичка. Като разбра, че е там, искаше да напусне храма, но всичко мина тихо и никой не забеляза даже, че има такъв проблем. Укротихме нещата и всичко мина нормално, благодарение и на нея (бел. ред.: Илашчук), защото тя разбра, че в такива моменти не трябва да има дрязги", разказа той.

"Разбира се, на една маса няма да седнат, седнаха на различни маси", уточни Велинов по казуса с двете посланички.

Той благодари на всички участници в организацията на поклонението, шествието и погребението и отговори на част от критиките. "Това невиждано шествие за мен беше удоволствие да го гледам", отбеляза Велинов.

Критики имало за това, че не са осигурени коне за тегленето на лафета, на който бе положен ковчегът с тленните останки на патриарх Неофит.

"Не че трябваше с колесница да се тегли, но в този момент само коне ми оставаше да търся. Откъде да ги намеря? От цирка ли трябваше да ги взема?! Така стана по-добре, защото той беше борец и заслужаваше армията да го съпровожда. Връзката с цар Борис Трети дойде през гвардейците, за които момчета това беше гордост", обясни още началникът на протокола на Светия Синод.

По думите му патриархът е искал да види как един от друг застават президент, премиер, вицепремиер:

"Ако можеше да го види... това беше неговата мечта! Защо да нямаме тази доброта на патриарха?! Всички държавни институции се включиха в организацията на цялото това шествие. Всички положихме вътрешен ентусиазъм и всеки искаше да помогне с нещо. Това, което стана, беше с усилията на всички българи. Нямаше друго какво да се направи!"

Критики имало и заради огражданията, но по думите на Велинов е било невъзможно да се организира шествие без тях:

"Много хора бяха обидени, че не давахме да се носят цветя на гроба, но мястото беше много тясно. Може да сме допуснали някои грешки - посрещаш делегации, изпращаш държавни лица. Но повтарям, че така заедно не съм виждал представителите на държавни институции".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
17 коментара
656

656

17.03.2024 | 20:15

Това на снимката травесхит ли е или прост-тутка

Отговори
5 0
пишещ

пишещ

17.03.2024 | 16:08

А докога рушляшката проповедничка ще я търпим в България?И докога *маричките* ще са рупор на руската пропаганда?

Отговори
35 16
Абе някой има ли обяснение

Абе някой има ли обяснение

17.03.2024 | 14:58

Защо русофилещите се във форума са такива простаци?

Отговори
25 16
Докато има

Докато има

17.03.2024 | 15:42

"Манол Пейковци и и Асен Геновци". И малки змийчета.

Отговори
7 15
ти ли си умен и красив шошорко

ти ли си умен и красив шошорко

17.03.2024 | 15:44

и си цъкаш плюсчетата сам!

Отговори
7 15
Докога укро проститутките ще правят скандали в България

Докога укро проститутките ще правят скандали в България

17.03.2024 | 14:19

Духачката на зеления нацист друго не може

Отговори
36 74
Тази ку.рва която не е християнка какво прави в църквата

Тази ку.рва която не е християнка какво прави в църквата

17.03.2024 | 14:16

Скандална мръсница.

Отговори
34 65
Каквато и да е!

Каквато и да е!

17.03.2024 | 15:12

Каквато и да е! Повода да е там! Не е срещата и с Руската посланничка!

Отговори
10 7
КОЙ УРОК НАУЧИ, ПРЕЗИДЕНТЕ?! ТОЗИ ЛИ, ВМЕСТО БЛАГОУХАНИЕ НА ТАМЯН, ДА

КОЙ УРОК НАУЧИ, ПРЕЗИДЕНТЕ?! ТОЗИ ЛИ, ВМЕСТО БЛАГОУХАНИЕ НА ТАМЯН, ДА

17.03.2024 | 13:53

КОЙ УРОК НАУЧИ, ПРЕЗИДЕНТЕ?! ТОЗИ ЛИ, ВМЕСТО БЛАГОУХАНИЕ НА ТАМЯН, ДА ИМА СМРАД ОТ ИЗГОРЯЛ МАЗУТ И БРЪМЧЕНЕ НА ВОЕННА МАШИНА БТР, ВСЕ ЕДНО СИ НА МАНИФЕСТАЦИЯ НА 9 СЕПТЕМВРИ ОТ ВРЕМЕТО НА ВАСИЛ КОЛАРОВ?! ТОЗИ ЛИ, ПОГРЕБАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ДА ЗАПРИЛИЧА НА ВОЕННО УЧЕНИЕ С ПОПОВЕ?! АФЕРА единствена публикува: БЕЗУМИЕТО С БТР-А – РЕШЕНИЕ НЕ НА СИНОДА, А НА ТАГАРЕВ СЪГЛАСУВАНО С ПРЕЗИДЕНТА! БЕЗУМИЕТО С БТР-А – РЕШЕНИЕ НЕ НА СИНОДА, А НА ТАГАРЕВ СЪГЛАСУВАНО С ПРЕЗИДЕНТА! На влизане в Храма президентът Румен Радев отговори троснато и заповедно на въпрос на дръжките на микрофони „какъв урок е научил от патриарх Неофит“ така: „Много уроци имаме да научим! Кой урок научи, ти, Президенте – този ли, че вместо благоуханието на тамяна при поклонението и погребението на патриарх Неофит имаше смрад от изгорял мазут и бръмчене на военната машина БТР, все едно си на манифестация на 9 септември от времето на Антон Югов, Вълко Червенков и Васил Коларов ?!!! Този урок ли – че направихте нелеп опит заедно с Тагарев уж да придадете някакъв аристократизъм привнесен от европейските монархии, но всъщност погребалната церемония заприлича на военно учение с попове?!!! Не знам ти ли си идиот, или някой от твоите идиоти, което вкупом ви прави идиоти, съветвайки те да съгласуваш тази безумна тъпотия – БТР-а да тегли лафета с тленните останки на патриарх Неофит – не провидя Знака?!!! Знака!!!, че през 1943 година след преминаването на същия тоя лафет при траурното шествие с ковчега на Цар Борис, но теглен от шест коня, от Катедралата „Александър Невски“ до Централна гара – 5 месеца по-късно София е бомбардирана! Какъв урок не си научил, че пробутахте с Тагарев БТР-а и какъв Знак е това?!!! Вчера АФЕРА написа „Лицемерието на траура“. Днес АФЕРА ще ти го каже пак в прав текст – единствения „урок“, който си научил, Радев, е лицемерието! Демонстрирал си го непрекъснато пред този народ, демонстрира го и сега. Зад него този път обаче лъсна грозното ти лице на бездуховен неверник! Оставаше да се качиш върху БТР-а с генералската си униформа, белким задоволиш както собствените си психарски комплекси, така и сатанинските щения на тези, на които се дупиш, и които реално управляват тази територия. Сатанинско време. Със сатанински „герои“. Които в едно Лицемерие на траура, сътвориха патриарха в по-свят и от самия Господ и Иисус Христос. Че и БТР изкараха. Как тъй не му забучиха и едно украинско знаме отгоре, още сме в дълбоко учудване. Afera.bg

Отговори
9 23
Отпуската Ви свърши,

Отпуската Ви свърши,

17.03.2024 | 15:40

хайде обратно в Курило!

Отговори
6 1
ФУКЮ

ФУКЮ

17.03.2024 | 13:41

Поредната вещица умъкнала се в Храма. Що пускате изперкали говеда да осмърдяват опелото на Патриар Неофит? Що пускате нечистия грък да опява Патриарха на гръцки? А Сапунко и Жирафката си приказвали с ТОЯ за войната в усрайна. Бесове беснеят в Мамковината ни. Господ да ни е на помощ.

Отговори
32 32
Тази украинската...

Тази украинската...

17.03.2024 | 13:24

Била малко ядосана? Никой вече не си спомня как е получила мястото си, може да не е кръстена, влиза в чуждия храм да скандализира опелото... Бесовете никогда не мирясат в храма...

Отговори
36 36
То само за Велинов и за тъ’поумния Тагарев,наредил БТР-а,е било удовол

То само за Велинов и за тъ’поумния Тагарев,наредил БТР-а,е било удовол

17.03.2024 | 13:24

Удоволствие да го гледа.Целият народ е възмутен от теглещия БТР,още повече с дулото отпред и черешката на тортата на наглостта-опелото на гръцки език с Вартоломей-българомразеца!На нашия си български патриарх ще слушаме църковно опяване на гръцки???!!!!!На гръцките църковни погребения на починали техни духовни глави дали им опяват на български?!Да,да..ама не!!Никога не е било,няма и да стане.Ще скочи на секундата народът и ще ги замеря с камъни,наред с поповете!!

Отговори
34 14
Ами жени. Емоционални са, трябва такт.

Ами жени. Емоционални са, трябва такт.

17.03.2024 | 13:22

А за конете, вместо да говори за циркове, да се беше обърнал към етноса. Ама кой да му каже.

Отговори
10 8
Какъв етнос?!Все едно си нямаме конни гвардейци?!

Какъв етнос?!Все едно си нямаме конни гвардейци?!

17.03.2024 | 13:28

А,г-н Президент,дето си го и съгласувахте това военно погребение на най-миротворния ни човек-предводител-Патриарха!!!Ще го изпращате с дула и танкове-не ви е срам!!Ама един ден и вас трябва да изпратим с клоуни,клоунада и жонгльори,което поне ще подобава на цялата ви жизнена дейност и продажба на вярата и духовността ни!Смешници долни!

Отговори
23 12
Докога укро проститутките ще правят скандали в България

Докога укро проститутките ще правят скандали в България

17.03.2024 | 14:21

Скандална про ститутка

Отговори
24 22
пишещ

пишещ

17.03.2024 | 16:07

За майка ли си говориш,че е .............?

Отговори
4 8

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?