Ужасни картинки по цигарите от догодина

Освен предупредителни надписи за вредата от тютюнопушенето на кутиите с цигари ще има и стряскащи картинки с последиците от него. Те се въвеждат от 20 май 2016 г., предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които правителството прие в сряда, съобщава "24 часа".

В текста е записано, че на всяка потребителска опаковка на тютюневи изделия за пушене, различни от пурети, пури и тютюн за лула, се поставят комбинирани здравни предупреждения. Те

съдържат текстово предупреждение и цветна снимка от галерия с изображения, които са в самия закон.

Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията, както и на външните опаковки - примерно на стековете. Трябва да покриват по 65% от двете страни на кутията.

За тютюна за ръчно свиване на цигари в цилиндрични опаковки общото предупреждение се разполага на външната повърхност на капака, а информационното съобщение - на вътрешната повърхност на капака.

Законопроектът предвижда тютюневите изделия, които са произведени или пуснати в свободно обращение и преди 20 май 2016 г. са с етикети по сега действащия закон, да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

Забраняват се оцветители и вкусово-ароматни добавки в цигарите, включително витамини, тъй като създавали погрешно впечатление на потребителите.

Ароматите и вкусовете се забраняват и във филтри, хартия, капсули и други елементи.

На всяка потребителска опаковка и всяка външна опаковка на бездимните тютюневи изделия също трябва да се поставя здравно предупреждение, което да покрива 30 на сто от съответната повърхност. Сред бездимните тютюневи изделия са тютюн за дъвчене и тютюн за смъркане.

Въвеждат се и изисквания за пускането на пазара и етикетирането на електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене. Под растителни изделия за пушене се разбират билки.

В електронните цигари също се забраняват вкусово-ароматни добавки, включително витамини, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето или пък, че представлява намалена опасност. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Електронните цигари трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и и списък на съставките.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.

Въвежда се изискването производителите или вносителите на всяко ново изделие да уведомяват за него Министерството на икономиката. То се предоставя в електронна форма 6 месеца преди пускането му на пазара и трябва да съдържа инструкции за употребата му, както и информация за съставките и емисиите му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?