4232

Ужас на границата с Гърция! 5-километрови опашки, граничните власти не смогват

В истински ад се превърна пътуването за туристите през последните два дни

 

Свръхнатоварен е трафикът на ГКПП “Кулата-Промахон” през последните три дни. А задръствания и тапи мъчат шофьорите още в Кресненското дефиле. Това се случва, защото южната ни съседка се оказва най-желаната дестинация за лятна ваканция не само на българите, но и на румънците.

В истински ад се превърна пътуването за туристите през последните два дни. Чакането в различните часове е между час и половина до три часа, но на 40-градусови жеги. Опашката от автомобили започна още в края на седмицата. Колоната на моменти стигаше до 5 км. Всички гишета работят на Кулата, но граничните власти не смогват. Стотици хиляди столичани напуснаха София и поеха към Гърция през уикенда, хиляди бяха и жителите на Пиринско, които обичайно прекарват почивните дни на Бяло море, пише "Труд".

Тапи се образуваха и в Кресненското дефиле, което не можа да поеме потока от автомобили. Колоните почваха от Кресненското ханче. Движението дори спираше от наплива на коли. Същият кошмар бе и в обратната посока от Гърция към България. И там опашки тормозеха шофьорите.

В неделния ден колона се образува дори на тихия ГКПП “Илинден-Ексохи” край Гоце Делчев. Нашенци коментират усилено задръстванията в социалните мрежи. Всички са категорични, че Шенген по суша ще облекчи ситуацията и буквално кълнат зелените заради забавата на АМ Струма в най-тежкия участък в Кресненското дефиле.

“Кулата-Промахон” вече е станало нарицателно на Балканите като най-тежка граница за преминаване и румънците са започнали да търсят алтернативни маршрути през Сърбия и Македония. Колкото и бързо обаче да работят властите, забавянето идва и от тесния мост между България и Гърция на границата, който действа като тясно гърло на фуния. Въпреки това няма отказали се да почиват в южната ни съседка.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?