71

Ударно затопляне за изборите! Ще има ли дъжд и сняг на Цветница и Великден казва проф. Рачев

От понеделник започва продължително влошаване на времето

В началото април ще бъде топъл, следва, обаче период с ниски температури, дъждове и дори снегове, и отново приятен и свеж. Метеоролозите обаче обещават времето да е топло на изборите на 2 април и слънчево и по-скоро приятно в следващите два уикенда, когато са християнските празници Цветница и Великден.

“Изпращаме дамския месец с резки промени. Температурите стигнаха до 22-23 градуса. Източна България обаче посрещна четвъртък с много ниски минимални температури. В Разград, Шумен и Варна термометърът падна под -5 градуса. Нетипично за края на март беше времето и в Стара Загора, Чирпан, Сливен, та дори и южен град като Хасково отбеляза отрицателни температури”. това заяви за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

 
Времето ще е с по-високи температури до изборите - до 18 - 20 градуса, а на някои места и 21 - 22. В изборния ден ще е топло, слънчево и с превалявания главно в Южна България.

От понеделник ще застудее и ще завали. Минималните температури през цялата седмица ще са близки до нулата и отрицателни - между -1 и 3 градуса. В затворените котловинни полета и в по-високото ще бъдат и по-ниски. Максималните също няма да са високи и от вторник до четвъртък ще са между 3 и 8 градуса. От понеделник до сряда се очертава сериозна валежна обстановка. Повече дъжд в понеделник ще падне в Западна и Централна България, а във вторник над цялата страна. “Ще се получи комбинирано влияние - средиземноморски циклон с високо атмосферно налягане на север от България. Това винаги поражда дълга валежна обстановка. В периода от понеделник до сряда валежите ще достигнат до 30, а на места и до 50 литра на квадратен метър. Всичко зависи от контакта между топлия и студения въздух. Това ще предопредели дали ще видим сняг в ниското”, уточни проф. Рачев. Америнският и европейският модел са на различно мнение.

Американците прогнозират сняг - до 10 - 15 см в София,

докато европейците смятат, че снегът ще е в Сърбия и в Северна Румъния. При нас по този модел под 600 метра ще вали дъжд, а в планините и през трите дни ще трупа сняг. “Нищо чудно за този период да има нова снежна покривка между 20 и 40, а на места и 50 сантиметра. Ще е хладно чак до петък”, каза климатологът.

От събота ще се показва повече слънце. На Цветница минималните температури ще са около нулата, а максималните ще са между 9 и 14 градуса. Ще следва нов период на повишение на температурите. На 13 - 14 април ще е дъждовно и с типично априлски температури.

“За Великден има 4 почивни дни, ако си вземеш отпуск ден-два преди и още толкова след празника, как да прогнозираш времето за седмица, и то през променлива пролет. Засега поне празниците ще са с максимални температури между 10 и 15 градуса. При всички положения в един от тези 4 - 5 дни все ще капне някъде дъжд”, обяснява проф. Рачев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Анонимен

Анонимен

31.03.2023 | 20:10

Скрий се ставаш банален младите на могат да просперират от теб дърт козел

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?