83

Учредяват награда „Идеята Нери“ в памет на журналистката Нери Терзиева

Една година без незабравимата Нери Терзиева. Тя си отиде на 2 юни 2022-ра, оставяйки трайна следа в българската журналистика.

Събитие в памет на Нери Терзиева, се провежда в Чешкия център в столицата. Нейни колеги и приятели се събират, за да си спомнят за нея. Всички познават Терзиева като основател и директор на “Ефир 2” в самото начало на 1990-те, прессекретар на президента Петър Стоянов, автор на телевизионния проект “Темпо” и създател на несъществуващата вече телевизия BiT, сценарист на игрални и документални филми.

Филмът “Нери, фрагменти” и фотоизложбата “Нери през годините”, курирана от Георги Папакочев, с уникални кадри от работата на телевизионната журналистка, са също част от събитието.

Популярните имена от българското игрално и документално кино Весела Казакова, Валери Йорданов, Радослав Спасов и Иглика Трифонова ще разкажат за филмите, заснети по нейни сценарии.

Асоциацията на европейските журналисти пък обяви готовност да създаде награда за телевизионна журналистика “Идеята Нери”.

„Нейната липса се усеща постоянно. И ако малко се разсея, има хора, които се сещат. Паметта за Нери е жива. Срещат се хора, които не са я забравили. Но най-добрият паметник за нея ще бъде да остане „Идеята Нери“ жива“, разказа по-рано днес пред bTV нейният съпруг Евгений Тодоров.

 „Пътищата ни с Нери се преплетоха отдавна, още в началото на моя професионален път. За мое щастие – и лично, и професионално, независимо, че тя преминаваше през различни ангажименти, продължаваше да бъде с мен и да следи какво работя, какво правя, как съм. Аз не съм някакво изключение. Поколения политици и журналисти, хора, които са се докосвали до публичната среда в България, от промените до днес – 34 години, бяха заедно с Нери и тя беше заедно с тях. Това не може да се каже за много хора в България“, сподели репортерът на bTV Теодора Енчева.

„Нери се грижеше за професията. Една от каузите ѝ през последните години беше да се опита да изчисти образа на журналиста, който не е много позитивен, да даде едно рамо, да поощри добрите примери в нашата професия“, допълни Евгений Тодоров.

Днес ще бъде представена и фотографска изложба на Нери през годините, в нея ще бъдат включени и професионалните ѝ моменти от Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?