Учени от БАН създадоха нов вид батерия

Ново поколение батерия, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия, създадоха учени от Българската академия на науките и от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя ще бъде около 3-4 пъти по-евтина и по-безвредна за околната среда в сравнение с досега използваните литиево-йонни батерии, предава БНР.

Презаредимата батерия е на основата на натрий. Тя е незапалима, много по-безопасна и очакванията на създателите ѝ са да бъде използвана основно в електромобилите. Принципът, на който работи, съществува и в природата, но там процесът е много по-бавен, отколкото в лабораторни условия.

За изработването на батерията се използват сулфатни соли, които са широко разпространени и могат да бъдат намерени дори и на Марс.

проф. Радостина Стоянова: Интересът към хидратираните сулфатни минерали е огромен през последните години, това се дължи на факта, че на повърхността на Марс бяха идентифицирани хидратирани сулфатни минерали. Наличието им е белег от една страна, че на повърхността на Марс е имало вода.
Изследванията са все още в начален етап и предстоят още проучвания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?