Учебник за 3-и клас: Българите живели щастливо с турския си поробител

Учебник за 3-ти клас „Човек и общество“ съдържа чудовищни лъжи за историята на България, алармират историци.

 

Странното издание учи невръстните дечица, че българите живели щастливо и сговорно с поробителя по време на турското робство. Имали неограничени права, дори и да изповядват свободно православната религия, пише "Петел".

 

За безумните уроци алармира директорът на регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Потресен, той написа в личния си блог: „За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”.

 

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

 

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи: „Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“. По въпроса толкова, обесването не е споменато.

 

Според историкът Костадин Костадинов третокласниците остават с впечатлението за един справедлив процес и заслужена присъда от Апостола.

 

И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест!

 

Ето и точния цитат: „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ .

 

„Като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Но като прочетох, че с нашите опълченци на Шипка се сражавали и румънци - вече не исках да си късам дипломата. Исках да я подпаля… „, коментира шефът на РИМ в Добрич.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
115 коментара
ок

ок

15.05.2016 | 23:42

Добре би било онзи балканист да си подпали дипломата и да отиде да работи общ работник на полето, в производството или в строителството.

Отговори
0 0
хахахах

хахахах

05.02.2016 | 16:23

Гордея се, че не съм българин

Отговори
0 0
turkinqta

turkinqta

22.09.2014 | 00:51

a be umnite bulgare ako vseki den po edin da koleha ili potur4vaha 6tehte da iz4eznete predi 450godini\n

Отговори
0 0
nacionalist

nacionalist

07.09.2014 | 05:53

106- nie sme zagubeni ot kak nesme na 3 moreta a kakto e trugnalo moje i bez more da ostane6\n

Отговори
0 0
nacionalist

nacionalist

07.09.2014 | 05:48

107-nqma6 pravo na glas i ti spada6 kum turskata zgan

Отговори
0 0
kostadin h.

kostadin h.

07.09.2014 | 05:42

Taka kato gledam skoro 6te zapo4nat da izdavat u4ebnici v koito pi6e 4e i bulgari\nNe e na6a strana. Samo kato 4eta kakvo pi6e sum gotov da se odreka ot rodinata si\nNo i kakto gledam ciganite sa pove4e ot bulgarite koito sa ostanali tui 4e sigorno\nU4ebnicite za tqh gi pi6at ne vzemat da opravqt jivota na naroda ami se zanimavat s\nGluposti pravqt u4ebnici v koito pi6at idiot6tini razbivam 4e iskat da mahnat dumata\nROBSTVO no ne e na4ina da potupkvat bulgarskata istoriq taka

Отговори
0 0
Иван

Иван

06.09.2014 | 15:50

Автор е Мария Радева, със звание \"професор\" ... сега освен еничари има и еничарки, модерна работа..\n\nА ти, номер 104 която се наричаш една \"българка\" - за мен ти по-скоро една пачавра... именно този Левски който цитираш е представен като един обикновен престъпник в учебника, който явно одобряваш!! Дотук сме стигнали и заради такива като теб, които защитават такива безродниици като Мария Радева, готови да продадат майка си и баща си! Ако има някой който да срами Левски, Бенковски, Волов - то това са тези като теб и Радева, които мислят че трябва да коригираме историята си , за да се представим като супер толерантни и евроатлантически ориентирани. Не е за учудване, че турчина от 107 те поздравява за възгледите ти...

Отговори
0 0
случаино преминаващ

случаино преминаващ

05.09.2014 | 10:22

http://stara-sofia.blogspot.com/2014/09/1640.html

Отговори
0 0
çovek

çovek

04.09.2014 | 15:11

104 Edna Bılgarka.POZDRAVLENİYA!ETO EDİN KOMENTAR NA ÇOVEK LÜBEŞT RODİNATA Sİ!!!

Отговори
0 0
Ива

Ива

04.09.2014 | 14:59

Аз съм потресена ,когато бях в трети клас ,в цяла България се учеше от едни и същи учебници .А сега разни мними автори се гаврят с историята на българския народ ,да не говоря ,че и в учебниците и по музика и по математика има какви ли глупости .Я отговорните за това да се вземат в ръце ...,че иначе сме загубени ,като манталитет и като нация..

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?