3906

Турбо юлски жеги, опасно време и риск от пожари, термометърът се пръска над 40 градуса

Според предварителните прогнози третата седмица на месеца ще е още по-гореща

 

С напредването на месец юли времето ще остане слънчево и горещо, с минимални, краткотрайни и локални смущения. В следващите две седмици дневните температури ще се движат на ръба на поносимостта с усещане за жега и задух.

Текущата седмица ще е преобладаващо слънчева и суха. Облачността ще е минимална. Само в сряда и с малка вероятност - в четвъртък, има изгледи за следобедни локални гръмотевични процеси и краткотрайни валежи в източните райони. Температурите ще са до 38-39 градуса в понеделник и вторник. След това ще се движат около 40 градуса в обичайно горещите точки у нас.

Според предварителните прогнози третата седмица на месеца ще е още по-гореща. Преобладаващите дневни температури в страната ще са в интервала 35-40 градуса, като в Дунавската равнина, по долното течение на Струма, в централните и източните райони на Горнотракийската низина термометрите ще скочат до малко над 40 градуса. Изгледи за динамика във времето има за 17-18 юли, с локални, кратки следобедни валежи с гръмотевици.

Времето по Черноморието няма да е изключение от общата картина – преобладаващо слънчево с минимална облачност. Дневните температури най-често ще са около и малко над 30 градуса, с усещане за жега и задух следобед и привечер. През текущата седмица повече облаци се очакват в сряда, 10 юли, а след това – около 16-17 юли, с известна вероятност за кратки локални превалявания с гръмотевици. Морската вода е с температура 25-26 градуса, пише bTV.

В разгара на лятото опасността от разпалване на горски и полски пожари е голяма. Температурите са високи, а слънцегреенето – интензивно. Все по-обширни територии в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще стават потенциално уязвими към пожари. Крайно опасно е паленето на огън на открито.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?