71

Трифон Зарезан или Свети Валентин? Честито на лозарите и влюбените

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. В католическият календар денят е посветен на Свети Валентин и е празникът на влюбените.

Според православната църква Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. Според народни предания в някои части на страната той е бил брат на Богородица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февруари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря.

На 14 февруари е католическият празник в чест на св. Валентин.

Известен е и като Ден на влюбените и в последните години стана много популярен и у нас. На него влюбените изпращат валентинки във формата на сърцевидни символи, картички, подаряват си цветя.

Валентин бил свещеник, живял през III век в Рим. Той извършвал тайни венчавки в период, когато римският император ги забранил за войниците си. Според една от легендите бил хвърлен в тъмница, където се влюбил в сляпата дъщеря на тъмничаря. В деня на екзекуцията си – 14 февруари 270 г. Валентин изпратил на момичето писмо с подпис „от твоя Валентин” и то прогледнало. През 496 г. Римският папа официално включил празника в църковния календар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
трифон зарезан

трифон зарезан

14.02.2023 | 07:59

Трифон зарезан друг празник днес в България няма

Отговори
8 0
Напълно

Напълно

14.02.2023 | 08:15

Съгласен

Отговори
6 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?