46

Три варианта за увеличаване на пенсиите от 1 юли

Правителството обмисля няколко варианта за увеличение на пенсиите от 1 юли. Целта е да се намери такова решение, че след 1 юли общите плащания към всички пенсионери да не намаляват след отпадането на т.нар. ковид добавки, а дори и да станат по-високи, посочи министърът  на труда и социалната политика Георги Гьоков .Това стана ясно вчера на работна група вчера,  в която участваха представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и на Националния осигурителен институт. 

Първият вариант е да има преизчисляване на пенсиите чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, като идеята е коефициентът да стигне 1.5.  

Вторият е  преизчисляване с нов среден осигурителен доход, както и комбинация между увеличаване на тежестта и преизчисляване с по-актуален осигурителен доход.
 

В момента действащото швейцарско правило предполага увеличение на пенсиите с 6, 1 на сто от 1 юли. Според правилото пенсиите се увеличават с процент, равен на сбора от 50 процента от нарастването на осигурителния доход  и 50 процента от индекса на потребителските цени през предходната година. Възможно е да има промяна в съотношенията, която да гарантира по-високо увеличение на пенсиите.
 
Вариант е също да се увеличат всички пенсии с един и същи процент, както и да продължим да даваме добавки към преизчислените пенсии , каза Георги Гьоков.

Припомняме, че Ковид добавките към пенсиите от 60 лева, ще се изплащат до края на юни.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
У....у

У....у

07.04.2022 | 14:46

Нищо ново. Всики пенсии ще бъдат намалени. Само на тези които не са се осигурявали ще се увеличат.

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?