46

Тревожно: 20% от българите не четат

Валерия Герганова

20% от българите не са прочели и една книга в изминалата година. Повечето от тях са признали, че дори не държат книги в дома си, или с други думи – не четат. Това показаха резултатите от Националното изследване на нагласите за четене сред българските граждани от различните възрастови групи, оповестени от Асоциация „Българска книга“.

Хората на възраст между 40 и 60-65 години се оказаха най-четящите.

Най-слаб интерес към литературата има в групата 15-30 години. Обяснението се крие в нарастваща популярност на сериалите и четенето в интернет – на информация вместо книги, разказа Мая Бобева от УС на АБК в ефира на БНР.

Добрите новини са, че 83% от анкетираните родители са заявили, че четат на децата си.

Проучването е проведено от „Алфа Рисърч“ в края на миналата година и до този момент резултатите са били обобщавани, уточни Бобева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Масон

Масон

12.08.2022 | 21:19

Според мен може и да са повече . Имам познати не полски книга от години даже и не купуват . Защо да дава пари по добре запиене и ядене . За свободното време има сериали и филми . Аз например Днес прочетох една книга от 400 страници за около 6 часа с малки почивки . Чета всичко от което е интересно , от документални ,исторически , научни до трилъри и фантастика . Всеки може даьси намери любим стил . Днес един колега ми каза,че обича да чете да е му казах някой интересни заглавия и то млад човек .

Отговори
1 0
Замбо

Замбо

11.08.2022 | 22:06

За какво да чете книга ще вземе да си развали очите . По е интересно в нета просташки клипчета , можеш да гледаш задръстени снимки правени от тъпанари.Книгите струват пари за някой ,защо да ги хвърлят на вятъра. Според мой познати по добре да да се пари за пиене в кръчми да послуша чалгия . Задруги книгите събират много прах , четеш и хвърляш или продаваш . Това съм го чувал от хора купи книга чете един два пъти и после я продава и си купува нова. Или хвърлят на боклука да не заема място. Според мен мързелите и простите не пипат книги. Един познат тведнъж ме вижд как се прибирам с книги който съм купил . И коментар пари на вятъра си хвърлил вместо да си купиш нещо за пиене.

Отговори
4 0
Масон

Масон

11.08.2022 | 21:12

Някой обичат книгите но не пазят ,книги взети на заем. Дадох книга на колега след месец четене ми я връща изцапана с боя и извинението ние малко я изцалахме защото боядисвахме . После разбрах ,че е връщал в ужас и състояние книги взети на заем и от други колеги . Изцапани със мазно , сладко ,кафе . Но като му поискаш книга не дава . Но после разбрах е ,че има само 10 книги на кръст и не обичал да дава пари за нови . За това се беше кой чете нещо интересно .

Отговори
4 0
Буцефал

Буцефал

11.08.2022 | 20:48

Ето един куриоз , возя се в автобус и си чета книга електронен вариант на телефона . На една спирка се изкачва едно момче и застана близко до мен .По едно време ме гледа как замърдм пръст върху екрана но бавно и през определен период от време . Любопитен навежда глава да види какво правя и аз показвам чета книга и той а ясно . И продължи с бясното писане някъде из мрежата .

Отговори
4 0
така е, никой не чете!

така е, никой не чете!

11.08.2022 | 20:40

За 6 години съм събрал сигурно хиляда и нещо намерени и изхвърлени по казаните книги и не някакви партизански, книги от 80-те, 90-те, 2000- та година, научни, учебници ... всичко отива на боклука, а някои, които искам да продам на символични цени по 1-2 лв. никой не иска ... толкова за дъвката Пловдив - столица на културата, пълен със селяни и просто младо поколение!

Отговори
4 0
София

София

11.08.2022 | 20:44

И тука е така хвърлят книги на поразия. И то от всякакъв вид Класика ,Научни , Биография . Един приятел така от боклука беше събрал много книги на различни теми някой от който били почти нови и запазени.

Отговори
3 0
Ти Рекс

Ти Рекс

11.08.2022 | 20:37

За какво да чета това е загуба на време - цитирам един колега, щял да си развали очите . Това просто човече слуша само чалга , гледа само елементарни екшъни и може да говори само за футбол и коли. Това са му интересите . И не само той по голяма част от колегите не сахващли книга от години . За това и се блящят всеки път като ме видят с книга , даже се учудиха ,че за 24 часа работа прочетох две книги.

Отговори
5 0
Булдозер

Булдозер

11.08.2022 | 19:19

Това е задачата на Европа и Америка да затъпяваме още повече , задаимат работна ръка без мозък и интелегентност . Унищожиха образованието в България . Другата вреда е чалгията , смотани елементарни екшъни , друга и пиене .Елементарни шоу програми ,като Фермата , Игрите на волята , Капки и други такива простащини .

Отговори
5 1
Сериозно!?!

Сериозно!?!

11.08.2022 | 23:54

Пак Америка ли ни е виновна, че не можем да дадем на децата си ценности? Колело, колело...

Отговори
2 1
Буца

Буца

11.08.2022 | 19:13

Този интернет уби всичко . Повечето предпочитат да гледат глупост от колкото да вземе книга в ръка. Много рядко съм виждал някой да чете книга, е градския транспорт . Всичко забило поглед в телефона фейса и други задръстени платформи и се блещи като не видял.

Отговори
5 0
Анти чалгар

Анти чалгар

11.08.2022 | 19:09

Защо да да четът книги имат си чалгия и интернет с просташки клипове . Това стига за повечето хора . Аз например чета, и си купувам книги случвало се е да си купя понякога до 4-5 книги на месец . И в нета е пълно с книги само да има човек желание да чете .

Отговори
5 0
Хеви Метъл

Хеви Метъл

11.08.2022 | 19:06

Не пипат книга доста повече според мен . Работя с млади хора само един от тях обича да чете . На другите им дай чалга и спорт , само това е празните им глави. Да е един колега на средна възраст 40 и нещо каза,че за последно е чел книга в училище .

Отговори
5 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?