3906

"Трети март" събра 279 000 подписа, обяви победа над "Сглобката"

Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България – Трети март събра подписи за референдум, но отказа да ги внесе в Народното събрание. Днес те бяха показани пред медиите, а съхраняването им ще бъде извършено според разпоредбите на закона. ИК няма доверие в легитимността на Парламента. 

„Може да се поздравим с голяма победа. Трети март остава националният празник на България. Събрахме 279 000 подписа, които все още са в процес на обработка. Постигнахме първата победа над Сглобката. Основната ни цел е постигната“, съобщи председателят на Инициативния комитет Петър Витанов. 

„С вчерашното решение отпада необходимостта от референдум. Няма да внесем тези подписи, за да не се повдига за втори път темата в Народното събрание, което напълно е изчерпило своята легитимност. Инициативният комитет имаше една единствена цел – събиране на подписка за недопускане на смяна на националния празник. Той свърши своята работа. С вчерашното решение на НС неговата функция се изчерпва“, каза още Витанов. 

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е направен така, че да не отчита волята на хората и те да бъдат оставени извън политическия процес, казаха от ИК. 

„Изключително тежка е технологията по събиране на подписи. Така, както е направен законът, на практика е невъзможно събирането им. Затова сме благодарни на хилядите доброволци, които ни помагаха. В последните три месеца те неуморно, ежедневно събираха подписи в цялата страна. Говорим не само за големите градове като София, Пловдив, Варна, но и за малките населени места. Трудът на тези хора не остана невъзнаграден. Ако не беше всеки глас, нямаше да стигнем до това решение“, добави членът на ИК Димитър Данчев. 

Заявлението за стартиране на подписката за референдум с въпроса „Съгласни ли сте 3-ти март да продължи да е националният празник на Република България“ беше подадено на 21 септември. В инициативния комитет се включиха политици, общественици, учени, журналисти, спортисти. (Пълният списък може да видите на сайта на tretimart.bg.)

Промяната на националния празник от 3-ти март на 24-ти май беше част от промените в Конституцията, които бяха гласувани на първо четене от Народното събрание. Под обществен натиск депутатите се отказаха от промените на второ и трето четене. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
хахо

хахо

22.12.2023 | 10:26

Гомнарите от народното събрание трябва да вървят в Затвора! При пълна конфискация на имуществото им!

Отговори
0 0
Абе, тролове,

Абе, тролове,

22.12.2023 | 07:04

Какво сте се активирали толкова много. То бива омраза, то бива манипулации, ама вие взехте да ни смятате за съвсем прости. Я се скрийте малко. А иначе за референдума за 3 ти март не съм се подписала, но считайте, че имате и моя глас.

Отговори
1 2
копейкин

копейкин

21.12.2023 | 16:37

3 март е ден на окупацията на България от русия........

Отговори
3 1
хахо

хахо

22.12.2023 | 10:27

Копейката си остава Копейка!

Отговори
0 0
afera.bg/%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d1%87%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%

afera.bg/%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d1%87%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%

21.12.2023 | 16:36

ПАЛЯЧОТО РАДЕВ! ПАЛЯЧОТО РАДЕВ, КОЙТО НЕ ПОМНИ КАКВО Е КАЗАЛ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА: „ТРЯБВА БЪЛГАРИ ПРИДОБИЛИ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ДА МОГАТ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ПРЕЗИДЕНТ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ!“ /ВИДЕО!/ „За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг. Това заяви президентът Румен Радев пред медии за приетите окончателно днес промени в основния закон на България. По думите на Румен Радев зад конституционните поправки прозира една ясна цел – управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълно загубят доверие. „С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната те показаха, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не е проблем“, каза още българският президент.“ … СЕГА ГЛЕДАЙТЕ КАКВО Е КАЗАЛ ПАЛЯЧОТО РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА!: „Трябва българи придобили ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ДА МОГАТ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ПРЕЗИДЕНТ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ТАКА КАКТО Е В БОЛШИНСТВОТО РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ!“ ПАЛЯЧОТО РАДЕВ, ДАМИ И ГОСПОДА! ПРЕЗ 2019 ГОДИНА ИСКА ТОЧНО ТОВА, КОЕТО ДНЕС ПРИЕХА КАТО ПОПРАВКА В КОНСТИТУЦИЯТА, ДНЕС ВИКА – АААА, „ДВОЕН СТАНДАРТ НА ЛОЯЛНОСТ“! Палячо си, Радев, палячо! И екипа ти копринков за у й не става, че да ти припомни какви ТИ си ги плещил преди години. На теб през у я ти е всичко, което се случва в държавата, което ТИ ни докара до главите, важното е да си правиш сега дърварски пиар, щото, нали, пак ще се пускаш с „нов копринков проект“, хептен да се осeреш! Нещастник!

Отговори
3 2
Абе, има ли по-голям палячо от

Абе, има ли по-голям палячо от

22.12.2023 | 07:06

Кирето и К'окорчо. От Академика също.

Отговори
1 1
Дрон

Дрон

21.12.2023 | 16:20

Референдумът в България доказва колективната мъдрост на невежи индивиди !

Отговори
4 1
Говори за себе си

Говори за себе си

22.12.2023 | 07:07

Ние си имаме достатъчно мозък.

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?