44

"Тренд": 36% от българите страдат от затлъстяване

Около 40% от българите са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния, а общо 36% страдат от затлъстяване първа степен. От затлъстяване първа степен са засегнати 25% от населението на България, от втора степен - 9%, а от трета степен страдат 2%. Това сочат данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център „Тренд". Резултатите бяха представени днес на пресконференция на тема „Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план", съобщиха организаторите от Алианса срещу затлъстяването.

Изследването е проведено от Изследователски център „Тренд" в периода 7 до 19 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 600 души на възраст над 18 години. Изследването има за цел да проследи до каква степен затлъстяването повлиява на обществения живот и икономическата сфера у нас.

Според изследването 49% от българите страдат от наднормено тегло повече от пет години, а 12% - повече от 20 г. С наднормено тегли или затлъстяване между 10 и 20 години са засегнати 14% от респондентите.

Данните сочат, че 48% от респондентите са правили опит да отслабнат, а 42% са направили повече от четири опита за намаляване на теглото. От „Тренд" посочват, че шест от десет души са пробвали най-разпространените методи за отслабване – хранителен режим или диета. Четири от десет души са отслабнали с физическа активност, а 23% с продукти за отслабване без лекарско предписание. А 6% от респондентите са използвали лекарство конкретно за наднормено тегло.

Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни. Високо кръвно налягане са посочили 46% от респондентите, 23% - висок холестерол, а 21% се оплакват от здравословни състояния свързани със ставите. От висока кръвна захар се оплакват 14%, а от сънна апнея страдат 11%.

Нашето социологическо проучване сочи, че 2 200 000 пълнолетни българи са с индекс на телесната маса над здравословния, каза Димитър Ганев, политолог и съосновател на „Тренд". Теглото освен здравословен проблем, оказва влияние и върху икономиката на домакинството, посочи Ганев. По думите му 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца, допълни той.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?