46

Тръгват четири наказателни процедури на ЕК срещу България

Установени са нередности в четири ключови направления у нас.

С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

  • Околна среда

Европейската комисия реши да изпрати мотивирано становище на България поради това, че не е премахнала пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха, съгласно Директивата относно качеството на атмосферния въздух. България не е гарантирала, че природозащитните организации или физическите и юридическите лица имат право да сезират националните съдилища. Тази възможност гарантира, че те могат да оспорят липсата на планове за качеството на въздуха или неспособността им за справяне със замърсяването на въздуха.

През май 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България.  България разполага със срок от два месеца, за да отговори и да предприеме необходимите мерки.

  • Правосъдие

Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо на България и заради това, че не е транспонирала правилно правилата на ЕС относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза. Комисията установи няколко проблема със съответствието в България по отношение на определението за някои престъпления и свързаните с тях наказателни санкции, както и отговорността на юридическите лица за престъпления, извършени в тяхна полза. 

  • Мобилност и транспорт

ЕК изпратила писмо и заради неспазване на правилата на ЕС относно морското оборудване, съдържащи се в Директивата за морското оборудване, която включва общи правила за безопасност на оборудване като спасителни жилетки, системи за почистване на отпадъчни води или радари на борда на корабите, плаващи под знамето на държава от ЕС, с цел също така да се предотврати фалшифицирането им. България не извършва адекватен надзор на пазара на морско оборудване на борда на корабите, за който отговаря. 

  • Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари

Изпратено е писмо и заради неправилното транспониране в нейното законодателство на 5-ата Директива относно борбата с изпирането на пари. България е уведомила за пълно транспониране на директивата. Въпреки това, Комисията установи няколко случая на неправилно транспониране на директивата в националното законодателство. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Чудно просто!Браво и на кабинет”Петков” и на служебните!Хайде сега

Чудно просто!Браво и на кабинет”Петков” и на служебните!Хайде сега

01.06.2023 | 22:04

Министрите на съответните ресори да отговарят и да понесат последствия,включително с финансови последици,защото не може ние да сме потърпевши вечно на тяхните грешки и да нямат отговорност за бездействието и липсата им на професионализъм.

Отговори
1 0
Костадинов

Костадинов

01.06.2023 | 16:26

Уважаеми сънародници, имате ли някакво подозрение какво готвят на нашия народ Лорер и всички лорероподобни предатели, назначени от американското посолство за депутати и министри? Те желаят нас българите да ни няма, а страната ни да изчезне

Отговори
9 6
Западняк

Западняк

01.06.2023 | 16:41

Това отдавна се е случило.

Отговори
3 6
Батко

Батко

01.06.2023 | 18:46

Абе стига с тия глупости ве, късопишков! Само бабите и таксиметровите шофьори хващат декиш на тия приказки!

Отговори
1 3
Любоф ли бе да го опишеш

Любоф ли бе да го опишеш

01.06.2023 | 15:55

Ние ги обичаме те ни наказват. Ахх, любофффф

Отговори
2 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.06.2023 | 15:52

м а ф и я к о р у п ц и я м у т р и п р е с т ъ п н о с т

Отговори
4 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?