2374

Трагедията "Струма": Известна е причината за пожара в автобуса с македонските туристи

Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на първоначалното му огнище в автобуса с македонски туристи, който катастрофира на АМ "Струма". Това съобщиха в "Лице в лице" по bTV прокурор Бисер Михайлов и следовател Мариан Маринов, които работят по разследването на трагедията.

Маринов отказа да разкрие причината за пожара и заяви, че "ще остави това на експертите", които вече има своите "тези", след като вчера е проведен отново основен оглед на автобуса. Въпреки това следователят коментира, че голямо парче мантинела се е "нанизало" в автобуса при гумата до предната врата, открита е "нагъната на хармоника" и "резервоарът, който е пластмасов, е разрушен". "Представяте си какво триене и искри е имало!", коментира Михайлов.

Следователят допълни, че автобусът е бил стар и "рециклиран" в Турция, като цялото му оборудване е било сменено и предстои да бъде изяснено дали новото е "незаводско".

Конспиративните теории, които циркулират в общественото пространство, са неверни, заяви прокурор Михайлов.

В автобуса не е имало взривни вещества, категоричен е Михайлов, който се позова на пробите и натривките, направени върху останките на автобуса.

Няма данни и за туби с бензин, а теориите за наличие на заготовки и "материали за производство на наркотици" са "ролкова нелепи, че не заслужават коментар", каза прокурорът.

Следовател Маринов отбеляза, че е имало туби с нафта за захранване на отоплителната система на автобуса, но те са останали незасегнати от пожара.

 
Двигателят на автобуса също е изправен и може още сега да бъде запален и да работи безпроблемно.

Според Маринов не може да се вини лошото състояние на мантинелата, която според експерти не е била монтирана според изискванията: "Дори със 100 болта да беше закрепена, автобусът щеше да я отнесе. Автобусът е 18 тона. Той я е отнесъл като бръмбар сламка".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
ГЮРО

ГЮРО

03.12.2021 | 00:46

"Лошото състояние на мантинелата" е в това, че и двата й края НЕ СА ОБЕЗОПАСЕНИ. Те трябваше да са скосени към земята, за да не се нанизват във връхлитащото МПС. Дребна подробност, нали? Автобусът просто щеше да бъде отхвърлен, а не РАЗПРАН. Аман от тъ_панари.

Отговори
9 3
Бог да ги прости горките хора!

Бог да ги прости горките хора!

02.12.2021 | 21:10

Чудовищен малшанс за горките хора! Обзалагам се, че ако минат 1000 автобуса оттам и ударят дясната мантинела, нито един няма да се подпали И след това да се заклещи между двете мантинели по средата така, че да не може да се отвори вратата! Просто малшанс, едно на милион, че и едно на десет милиона! Трагедия.

Отговори
14 0
Ясен

Ясен

02.12.2021 | 20:11

Туби с бензин и нищо различно, е причината за катастрофата. От автобуса е останал само скелет, но...... двигателя е изправен и може да бъде запален. Чудовищна манипулация.!!!

Отговори
11 3
ГЮРО

ГЮРО

03.12.2021 | 00:51

Причината за трагичния край на катастрофата е връхлитането на автобуса върху необезопасената мантинела. Защо и как водачът се е объркал, е второстепенен въпрос. Днес, пътувайки около Пловдив, специално си отбелязах, че по пътя навсякъде мантинелите започваха със скосен край от земята нагоре и завършваха по обратния начин. Значи пловдивчани са се сетили, че връхлитането върху права мантинела е изключително опасно. А на мястото на катастрофата са работили иди0ти, май?

Отговори
4 3
боже,боже

боже,боже

03.12.2021 | 12:26

не че нещо ама автобуса е с нафта,аман от диванни експерти

Отговори
0 0
Газолин

Газолин

03.12.2021 | 13:10

Или тайници с бензин.А може и двете.

Отговори
0 0
Коментар

Коментар

02.12.2021 | 20:08

На подобна стърчаща мантинела навремето се наниза пилотът Кубица при едно рали състезание и едва го спасиха.

Отговори
14 2
ГЮРО

ГЮРО

03.12.2021 | 00:56

Иди обяснявай на един кръгъл иди0т, че мантинелите не са за украшение, а за предпазване от по-лош край при извънредни обстоятелства - катастрофи, подхлъзване при поледица, загубване на управление поради техническа причина и много други.

Отговори
5 0
Никола

Никола

02.12.2021 | 19:44

От цялата статия разбрах само, че Моринов е отказал да разкрие причината. За за какъв 4еn тогава слагате такова заглавие?

Отговори
19 3
Бай Тошо

Бай Тошо

02.12.2021 | 19:51

Аз съм виновен и Путин!

Отговори
8 4
Фейка

Фейка

02.12.2021 | 21:05

Защото сме журналя и няма значение как си вадим хляба.

Отговори
16 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?