71

Трагедия: Обявиха кога изчезва последното българско село

Във Великотърновска област има 76 села без нито един жител. 40% от територията на България вече е безлюдна пустиня. 

 

Населението на страната намалява с всяка изминала година, все повече хора избират живота в големия град пред спокойствието на малките населени места. Това сочи изследване на БАН. 

Според изследването от 2021 г. почти 40% от територията на България е превърната в "обезлюдени пустини". Това е увеличение с близо 15 на сто в сравнение с данните от преброяването 20 години по-рано.

Най-осезаемо е обезлюдяването в Западна и Югоизточна България – областите Кюстендил, Ямбол и Видин, където увеличението е с над 1/3.

Данните сочат още, че в селските региони живее предимно застаряващото население. Най-сериозен е делът на хората над 65 години в областите Видин, Габрово и Смолян, където над една трета от жителите са в пенсионна възраст. Най-младите пък живеят във Варна и София. Ако тази тенденцията се запази - през 2062 г. селата в България ще изчезнат почти изцяло.

Пенсионерите Веска и Йордан Станчеви са едно от трите семейства, които все още живеят в село Въглевци.

Казват, че с всяка изминала година хората в района намаляват.

"Има дни, в които не виждаме никакъв човек", сподели Веска пред Bulgaria ON AIR.

На младини работели във Велико Търново, но когато се пенсионирали останали трайно на село. Разказват, че преди много години в селата в района на Прохода на републиката имало стотици жители. Сега обаче радостта на баба Веска и дядо Йордан идва само в събота, когато им гостуват внуците.

Във Великотърновска област има 76 села без нито един жител. 

"Територията на тези "демографски пустини" нараства 2 пъти по-бързо, отколкото темповете на смаляване на българското население. Това означава, че огромни територии в страната се изоставят, хората в тях измират поради застаряване", каза доц. Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека.

"Когато имаме влошено качество на живот, хората мигрират към големите градове, а за да се върнат обратно, те трябва да имат работа там", поясни доц. Стоянка Черкезова.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?