49

ТРАГЕДИЯ: Един от основателите на СДС сложи край на живота си

Един от основателите на СДС, дисидент, лежал в затвора по соц. време, професорът по право Янко Янков е починал. Това стана ясно от пост на негов приятел във Фейсбук. Според написаното Янков сам е сложил край на живота си, като е скочил от шестия етаж.

Дисидентът е взел фаталното решение преди шест дни, на 4 юни сутринта. Янков придоби слава в зората на демокрацията с призива си „кожите на комунистите да бъдат одрани и окачени на стените". 

Ето какво е написал за него на 4 юни на стената си във Фейсбук  правозащитникът Вихрен Михайлов:

„ Стих в памет на моя приятел, правозащитник, рицар – Янко Янков, който скочи от шестия етаж тази сутрин, след извечната битка за Справедливост! Той системно публикуваше истини – парчета от своя злощастен живот, с вечното мото: „Свят изтъкан от несправедливост, няма място за съществуване!“

"Сега научавам, че си е отишъл Янко Янков... Светла му памет на този мъченик...

Професор Янков беше един истински дисидент по време на соца. Бил е и по затвори и по лагери... Обаче във всичките му изявления този човек плюеше не по комунизма, а по демокрацията и евроатлантизма, които ни вкараха в нечувано колониално робство... И накрая, явно Янко Янков не е издържал, на непрекъснатата несправедливост в настоящото време... Скочил е от 6-тия етаж и е приключил с мъките... Напомня ми на Капитан Петко, който турците не го пречупиха, но нашите го смачкаха в Ичкале...

Светла му памет на Янко Янков - срещал съм го по каузи в борба за справедливост..." Това пише във фейсбук Evgeni Popov.

Янко Янков е роден на 13 август 1944 г. в село Клисура, Монтанско. Завършва средно образование в Монтана, висше юридическо образование в СУ „Св. Кл. Охридски“. Бил е научен сътрудник първа степен в Института за държавата и правото и гл. асистент в Юридическия факултет на СУ. Влиза в остър конфликт със заместник-председателя на Държавния съвет Ярослав Радев. Написва труд за това как Радев и хората около него са изопачили социалистическата правна доктрина. Изпраща труда в Политбюро. През 1982 г. е уволнен по политически причини и изселен в родното си село. 1984 г. е арестуван и осъден на 12 години затвор. От „Амнести интернешънал“ е обявен за затворник № 1 на България и № 3 на Европа. От затвора излиза през октомври 1989 година. (На 30 март 1990 г. Върховният съд постановява, че поради липса на доказателства е осъден невинен.) През 1990 г. става член на БРСДП и почти веднага – заместник-председател на партията. Влиза в остър конфликт с Дертлиев, напуска БРСДП и през февруари същата година основава Социалдемократическа партия-немарксисти. Депутат в 7-то ВНС. Януари 1991 г. – СДП-немарксисти се преименува на Партия Либерален конгрес. За кратко той и партията му членуват в СДС. Председател на Съюза на юристите-демократи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
За някои все е късно

За някои все е късно

10.06.2023 | 21:24

Тед Качински, по-известен като Юнабомбър, е бил намерен мъртъв в килията си от служители на затвора, съобщават американски медии, позовавайки се на служители на затвора. 81-годишният Качински е откаран рано в събота в лазарета на федералния затвор в Северна Каролина, където е потвърдена смъртта му. 

Отговори
2 0
И на площада крещеше с всичка сила:

И на площада крещеше с всичка сила:

10.06.2023 | 21:16

“И кожите им на стените! Кожите на стените!”.

Отговори
4 4
Да си сложиш край на живота само заради някакво верую ми се струва

Да си сложиш край на живота само заради някакво верую ми се струва

10.06.2023 | 21:08

Прекалено,но може би затвора,прекаран по социалистическо време,си е оставил някакви отражения.Да не намираш смисъл в живота ти,значи нямаш пълен и смислен живот..

Отговори
2 0
Има Господ

Има Господ

10.06.2023 | 20:09

Щял да дере кожи този, по демократически...

Отговори
7 7
Гринго

Гринго

10.06.2023 | 20:46

Защо по демократически да не може, а по комунистически всичко да е позволено!

Отговори
8 2
Демокрацията е власт на народа. Буквално.

Демокрацията е власт на народа. Буквално.

10.06.2023 | 21:18

Не на идиотите.

Отговори
5 2
Бибиян

Бибиян

10.06.2023 | 19:25

В края на краищата стана точно така както беше планирано от ДС! Още в началото на 1990-а те казаха, че ще планът им е народа сам да покаже носталгия по разпадналия се социалистически строй! Трудно, много трудно, но постигнаха директивата планирана може би 5 години преди политическите изменения станали през 90-те. То не беше главоломна инфлация, то не беше смяна на пари, то не бяха силови групировки, то не беше приватизация на печеливши заводи… Ама народа прост та дрънка!!! Онези които се усетиха, се изсулиха по терлици от България, и останаха другарите от ДС и борците от БКП. Онези които наистина искат да променят статуквото са оплюти и омерзени, безпомощни за каквито и да е промени! И ето полека лека след мощна мозъчно промиваща пропаганда нещата си идват обратно там където са били, в ръцете на Митрофанова и копейките. Задайте си въпроса защо другите бивши социалистически страни дори не си спомнят за кошмарния период на социалистическото развитие. Защо нито една бивша соц държава няма обвързаност с Русия! Погледнете Румъния, бяха много зле горките в края на 80-те и началото на 90-те, а сега са десетилетие пред България! Защо?!? Дори една малка Молдова която не е обвързана с НАТО, нито е в ЕС се опълчи на руския агресор! Само българите не могат да се откъснат от смъртоносната меча прегръдка. Прост народ, слаба държава! Фактите го доказват!!!

Отговори
26 3
Шори, кой ще ти чете ферманите и ще ти дрънка по 25 плюса,

Шори, кой ще ти чете ферманите и ще ти дрънка по 25 плюса,

10.06.2023 | 21:58

цъкаш си ги сам, явно е не си добре, намери някой шести етаж и полети към седесарския рай!

Отговори
0 4
Съвест

Съвест

10.06.2023 | 17:53

А защо никой не помисли, че въпросния човек просто е имал СЪВЕСТ и тя го е измъчвала. Виждал е как измамиха очакванията на огромна част от населението. /Само за сведение - след чернобилската авария Първия секретар на Киевския комитет на КПСС е изпълнил заповедта за провеждане на първомайска манифестация и след това се е самоубил/.

Отговори
13 5
вчера шорошояда от форума за ЕАЗ пак развиваше теории, как БВП на

вчера шорошояда от форума за ЕАЗ пак развиваше теории, как БВП на

10.06.2023 | 15:49

глава от населението днес бил скокнал с 73 % следователно, колко сме добре, а то, като съкратиш населението с едни 2,5 млн. офейкали и умрели, които са примерно 28% от 9 млн. То и с толкова ще ти скочи и БВП на човек, ако всичко останало не се променя. Шорошояда може да каже, че те явно са били излишни и са си клатели само краката, ама като отчетеш и неравенството, един взима 20 хил. лв. заплата, а други 19 по 1053 лв. то средноаритметично всеки взима по 2000 хил. спрямо комунизма ехее, всички цъфнали и вързали!

Отговори
4 5
вчера шорошояда от форума за ЕАЗ пак развиваше теории, как БВП на

вчера шорошояда от форума за ЕАЗ пак развиваше теории, как БВП на

10.06.2023 | 15:50

@ да се чете 2000лв. а не 2000 хил.

Отговори
0 2
БВП се произвежда от човеци

БВП се произвежда от човеци

10.06.2023 | 16:05

А не пада от небето, че да го делиш на глава. Знаеш ли колко по-голям е БВП на Нигерия от една от най-богатите Люксембург?

Отговори
0 2
църен Ваньо, издаден от мазен Маньо

църен Ваньо, издаден от мазен Маньо

10.06.2023 | 15:18

никога не сме живели по-богато и по-добре от сега, защо се хвърли, не оценяваш, колко съм умен и красив ли?

Отговори
4 3
Трагедия?!?

Трагедия?!?

10.06.2023 | 15:17

Закъснял е даже.

Отговори
6 2
колко ли седесарчета си заминаха мърцина, убити от лелеяния, от тях

колко ли седесарчета си заминаха мърцина, убити от лелеяния, от тях

10.06.2023 | 14:54

самите капитализъм, а така всъщност тотално опровергани, за кое беше по-добре!?

Отговори
6 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?